Óscar Tena ens mostra el terme de Vilafranca amb ulls de naturalista

1399
PUBLICITAT

El vilafranquí Óscar Tena ha fet públic un nou vídeo de la seua sèrie “Instants de natura”. Des de fa alguns anys, Tena, ha recuperat la seua afició per la natura i ho plasma a través de xicotets documentals. Fa pocs dies ha presentat la seua darrera creació: un recull d’imatges sobre la immensa varietat de flora i fauna que té el terme de Vilafranca a la primavera i l’estiu, enregistrades al 2021. Aquest, completa el cicle de les quatre estacions, ja que precedentment en va publicar dos de la tardor i un de l’hivern. A més, també compta amb un vídeo que recull moltes espècies identificades de papallones que podem trobar als montes vilafranquins i un altre sobre la cabra salvatge al barranc de la Fos.

https://vimeo.com/643273313
Vídeo Instants de natura – Vilafranca, d’Óscar Tena

Tots aquests vídeos són fruit de les eixides que Óscar Tena realitza amb la càmera per les muntanyes vilafranquines. El resultat és fruit d’hores de treball i de molta paciència. Cal conèixer els llocs i estudiar les espècies per captar el moment precís. Si més no, una tasca de naturalista en el seu sentit ampli. No obstant això, Tena ha comptat amb l’ajuda i l’assessorament de Fernando Ramia, videògraf especialitzat en natura i autor de la publicació “El monte de Palomita. Guia de naturaleza”.  

L’objectiu final de les publicacions és mostrar, a través de les imatges, la gran biodiversitat que té Vilafranca. Als seus vídeos trobem tota mena d’espècies animals (aus, insectes, mamífers…) contextualitzades en la seua activitat quotidiana. També ens mostra la flora autòctona de la zona. Podem trobar imatges d’espècies molt escasses i difícils de veure. Exemple d’això és la parnassius apollo, una papallona blanca amb cercles de colors a les seues ales. Preciosa.

No ens podem ni imaginar la riquesa natural que té Vilafranca

Óscar Tena

D’aquesta manera Tena gaudeix de nou d’una de les seues aficions més conegudes, la natura. Recordem que Óscar Tena, juntament amb altres vilafranquins, va ser un dels membres fundadors del grup ecologista de Vilafranca a finals dels vuitanta.

La tasca de l’observador de naturalesa porta intrínsec el repte constant d’aconseguir, per una banda, trobar les espècies i per l’altra capturar-les en el moment exacte. Tot des del respecte envers i sense intervenir de manera forçada. El desenvolupament de la tecnologia ha contribuït molt a millorar la feina dels naturalistes. L’ús de “càmeres trampa” ajuda a captar els animals en el seu estat més salvatge. D’aquesta manera, i col·locant-les en un lloc amagat de la vista de l’animal, Óscar Tena aconsegueix algunes de les instantànies més espectaculars. Al mateix temps, amb l’ús d’aquests dispositius podem conèixer informació molt completa de la biodiversitat dels llocs i de la vida animal del terme. I és que el proper llançament que està preparant el vilafranquí és un vídeo sobre la vida animal en un punt d’aigua del terme.

Tot plegat, una afició que, més enllà de la tasca d’observació, permet redescobrir el terme i, sovint, trobar llocs inimaginables que demostren la riquesa de la forest vilafranquina.

Óscar Tena, en la seua tasca d’observació