Oltra destaca que 54.375 persones ja perceben la renda valenciana d’inclusió

588
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Generalitat Valenciana

Oltra s’ha reunit amb persones usuàries de l’alberg de Sant Joan de Déu amb les que ha departit sobre les experiències viscudes durant el confinament

– Durant maig s’han incrementat en prop de 10.000 persones els destinataris de la renda respecte de l’inici de l’estat d’alarma

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que el nombre de persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió durant el mes de maig ha arribat a les 54.375, el que suposa un augment de prop de 10.000 persones respecte a la xifra que havia a l’inici de l’estat d’alarma.

Oltra ha mantingut una trobada amb els persones usuàries de l’alberg Sant Joan de Déu de València amb els quals ha departit sobre les vivències que han tingut durant el confinament decretat amb motiu de l’estat d’alarma per la crisi sanitària de la COVID-19, i en el qual també han tingut ocasió de compartir amb quines perspectives encaren el futur.

La vicepresidenta els ha explicat durant la conversa el treball que des del seu departament s’està fent per harmonitzar el nou ingrés mínim vital amb la renda valenciana d’inclusió, que a hores d’ara ja beneficia a més de 54.000 persones, entre els i les titulars de la ajuda i les persones que integren la unitat familiar.

El major nombre de persones destinatàries se situa a la província de València on superen les 24.000, mentre que a Alacant la xifra està en més de 23.000 i a Castelló se superen les 6.000 persones destinatàries d’alguna de les modalitats de la renda valenciana d’inclusió.

Oltra ha volgut destacar que, tot i les circumstàncies excepcionals generades per l’estat d’alarma, des de la Conselleria s’ha fet un esforç perquè la prestació que arriba a les persones que més ho necessiten continués arribant i pogués beneficiar més persones encara.

En aquest sentit, ha volgut agrair la tasca realitzada pels empleats públics, tant des de la Conselleria com des dels ajuntaments, que han treballat conjuntament per ampliar el màxim el nombre de famílies a les que arriba aquest ajut.

Pressupost per a l’XHI

La Generalitat, a través de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, destina actualment un total de 229.217.711,76 euros per a l’aplicació de la renda valenciana d’inclusió.

Això suposa haver incrementat un 1000 per cent el pressupost que ha evolucionat des dels 20,5 milions consignats en 2015 amb la renda garantida de ciutadania, als 229 actuals amb la Renda Valenciana d’Inclusió. En total, des de 2015 les ajudes per a aquest tipus de prestacions sumen 556.600.000.

Amb l’XHI, l’evolució d’aquestes prestacions ha estat tant econòmica com de concepte, ha recordat Oltra, que ha concretat que la renda “va suposar l’increment de l’import de l’ajuda, l’ampliació i flexibilització dels requisits per accedir-hi, l’augment de temps de cobertura de la prestació i l’estalvi en la gestió burocràtica “.

A més, es va garantir un dret subjectiu a una prestació econòmica que permet cobrir necessitats bàsiques, com és l’accés a un habitatge o el pagament de l’aigua, la llum o el gas a una sola ajuda.

Les persones destinatàries tenen l’accés directe, en el mateix tràmit i sense haver de gestionar res més, a altres tipus d’ajuts, com les beques d’educació infantil, ajudes de llibres de text, despeses de matrícula d’educació, beques de menjador escolar, sanitat universal i prestació farmacèutica i ortoprotètica.

La Renda Valenciana d’Inclusió és de caràcter indefinit sempre que persistisca la situació que fa necessària la seva percepció i la renovació es faci cada 3 anys, a més s’amplia l’edat per poder sol·licitar-la fins als 16 anys, en aquells supòsits especials com les de persones joves extutelades per la Generalitat o amb persones al seu càrrec.

L’evolució pressupostària d’aquest tipus d’ajudes és significativa, especialment amb el salt econòmic en 2019, gràcies al fet que és una mesura de crèdit ampliable, és a dir, si s’esgota la previsió anual, el pressupost es modifica per donar-li cobertura.

Així, mentre que el 2015 la consignació inicial va ser de 20,5 milions, l’execució va elevar aquesta quantia als 29 milions gràcies a les ampliacions de crèdit realitzades amb el Consell. El mateix ha passat en els anys següents. En 2019, per exemple, es van realitzar quatre ampliacions de crèdit i es va passar dels 100 milions inicials als 150.

El 2020 la dotació inicial de la línia pressupostària destinada a l’XHI era de 156,8 milions, però gràcies a les successives ampliacions, actualment la consignació en els comptes de la Generalitat puja a 229.200.000.

Sant Joan de Déu

Oltra ha destacat igualment la xarxa d’atenció a persones sense llar de Sant Joan de Déu, l’alberg i els habitatges, que donen cobertura a les necessitats de les persones vulnerables pel que fa a acollida, neteja personal, alimentació, atenció i suport sociosanitari, a més d’intervenció psicosocial i inclusió, tallers ocupacionals i programes d’oci i temps lliure, tot això amb l’objectiu de “fomentar la inclusió social de persones sense llar”.

La vicepresidenta ha subratllat la tasca que realitzen amb els col·lectius més vulnerables, i ha assenyalat que l’alberg de l’entitat, amb capacitat per a 50 persones, constitueix “un instrument bàsic per a desenvolupar intervencions de normalització de la convivència, actuant com a suport en els processos d’inclusió social”.