Núria Montes diu que si tanca Marie Claire “serà responsabilitat de Pedro Sànchez”

143
Roda de premsa de la Generalitat a Castelló
Roda de premsa de la Generalitat a Castelló
PUBLICITAT

La tèxtil de Vilafranca, Marie Claire, es troba en una situació crítica després que el jutjat del Mercantil número u de Castelló haja denegat la venda de la seua unitat productiva al grup hispano-polonés Formen Koltex. Aquesta decisió, influenciada per l’oposició del Fons de Garantia Salarial (Fogasa), que depén del Ministeri de Treball, ha desencadenat una sèrie d’acusacions entre el PP i el PSOE sobre la responsabilitat d’aquesta crisi.

Dimarts passat, la consellera d’Indústria, Nuria Montes, va culpar el Govern i el Botànic de la situació de la fàbrica dels Ports, però aquest divendres ha anat més enllà, acusant directament el president Pedro Sánchez de “matar a Marie Claire”.

En la roda de premsa posterior al ple del Consell a Castelló, Montes va expressar que la venda rebutjada pel jutjat, a causa del veto del Fogasa, representava una oportunitat per a continuar la producció. “Si el Govern central no rectifica abans del pròxim dimarts, quan finalitza el termini donat pel jutjat, Pedro Sánchez serà el responsable de la desaparició d’aquesta empresa centenària”, va afirmar.

Montes va denunciar el PSOE per “manipular els fets i difondre mentides” en relació amb la fàbrica. Va oferir un relat cronològic dels esdeveniments que han portat a Marie Claire a aquesta situació.

Segons la consellera, en 2015, quan el Botànic va assumir el Govern de la Generalitat, Marie Claire tenia 720 treballadors. Després de successius expedients de regulació d’ocupació en 2019, 2022 i 2023, la plantilla s’ha reduït a 72 empleats.

Montes va detallar que en 2019, l’Institut Valencià de Finances (IVF) va concedir a l’empresa un préstec de 2,5 milions d’euros per a garantir la seua viabilitat. A més, al juny de 2021, Marie Claire va accedir a un préstec senior de fins a 7,7 milions d’euros i a un préstec participatiu de 1,8 milions d’euros addicionals. Al juny de 2022, aquest préstec es va ampliar amb 12 milions d’euros més a través de Fininval, sumant un total de 24 milions d’euros d’aportacions públiques.

El 30 de maig de 2023, només dos dies després de les eleccions municipals i autonòmiques, Marie Claire va anunciar el concurs de creditors. Al juliol va cessar la seua activitat i el 19 de setembre el jutjat va declarar la situació concursal.

Montes va assenyalar que quan va assumir la Conselleria, l’empresa ja estava en concurs. Al mes d’abril d’enguany, va arribar una oferta de compra de C2 Private Capital, sobre la qual la Conselleria tenia dubtes de viabilitat. No obstant això, l’oferta de ForMen va ser valorada positivament per l’administrador concursal, la representació dels treballadors i el Consell.

“La negativa del Fogasa, un organisme del Ministeri de Treball i del Govern d’Espanya, que va exercir el seu dret de veto per un deute de 1,2 milions d’euros, ha impedit aquesta operació de compra”, va lamentar Montes.

En resposta a les crítiques de la delegada del Govern, Pilar Bernabé, Montes va insistir que el PSOE “manipula la realitat a la seua conveniència amb mentides i desinformació”.