La província de Castelló en general i la comarca dels Ports en particular, són punt clau per a alguns dels descobriments arqueològics més importants a nivell internacional en els últims anys.
Açò ho saben molt bé el Grup de Biologia Evolutiva de la UNED al que pertany el paleontòleg morellà José Miguel Gasulla. Tal és així, que recentment han dut a terme una nova expedició a la recerca de restes fòssils d’importància a Vallibona, més concretament, en el jaciment de Santa Águeda.
Segons assenyala Gasulla, la idea era “obrir una línia de recerca” en el municipi ja que, allí, “s’han trobat restes des del primer terç del segle XX amb José Royo i Gómez -Castelló, 1895, paleontòleg-”. A més, s’ha cercat continuar amb les troballes realitzades en els anys 80 del segle passat per un veí de Sant Mateu aficionat a la paleontologia i l’arqueologia. Tal és així, que Gasulla i els seus companys es van posar en contacte amb aquesta persona qui els va mostrar el lloc en el qual havia realitzat els descobriments temps arrere.
D’aquesta forma, s’ha trobat alguna dent de dinosaures i restes de tortugues o cocodrils prehistòrics que van haver de cohabitar en el temps i el lloc. Aquests, daten del Cretàcic Inferior, o el que és el mateix, fa una mica més de 125 milions d’anys. No obstant açò, encara queda molt per cercar, ja que, segons afirma Gasulla, “no trobem el que cercàvem”.
Ara, es va a realitzar una aturada en les excavacions i es va a mantenir el contacte amb els veïns del municipi. Gasulla destaca que van a parlar amb els veïns perquè els contaren llocs on hagen trobat restes en el passat o perquè els informen si troben alguna cosa en un futur. D’aqueixa forma, hi haurà un lloc on cercar. Tots es troben entusiasmats amb la idea que Vallibona puga ser un lloc clau per a la recerca paleontològica.
Així, investigadors i veïns uniran esforços per a fer possible un nou gran troballa en la comarca com el Morelladon Beltrani en 2013 a Morella.