Nova reunió informativa per a la creació de la comunitat energètica de Morella

262
PUBLICITAT

El consistori ha rebut 155 sol·licituds d’informació i quasi 80 usuaris i usuàries han enviat la documentació necessària per als estudis previs

A cada usuari se li farà entrega del seu estudi i un model d’estatuts per a constituir la comunitat energètica

Les persones interessades a formar-ne part poden continuar enviant les seues dades al correu electrònic comunitatenergètica@morella.net

 Ahir a la Sala del Justícia de l’Ajuntament de Morella va tindre lloc una nova reunió informativa sobre el projecte de comunitat energètica al municipi. En aquesta es van tractar els següents passos a seguir per a la constitució d’aquesta, així com es van explicar els estudis realitzats sobre el consum de les persones i empreses interessades a formar-ne part.
La comunitat ha tingut molta resposta i interés per part de les veïnes i veïns que van estar a la reunió. A més, el consistori ha rebut 155 sol·licituds d’informació sobre este projecte i quasi 80 usuaris i usuàries han enviat la documentació necessària per a fer els estudis de consum previs a la constitució d’aquesta. Entre estos, hi ha habitatges, botigues, hotels, bars, restaurants, cases i pisos de turisme rural, fàbriques, oficines i altres empreses.
Després de la reunió celebrada ahir, el pròxim pas és la constitució de l’associació necessària per a portar a terme la primera fase del projecte. Les persones i empreses interessades rebran un model d’estatuts, sobre els quals es podran fer aportacions amb l’objectiu de formar la primera o primeres comunitats en els pròxims dos mesos. També els estudis particulars de cada cas amb consells per a millorar el consum energètic i estalviar, ja que l’objectiu d’este projecte és generar l’energia per a obtindre un estalvi, així com la possibilitat d’aconseguir altres ajudes destinades a les comunitats energètiques.
Cal recordar que, aquesta iniciativa pretén instal·lar plaques fotovoltaiques al polígon industrial Les Casetes. Així, la nau propietat de l’ajuntament estarà disponible de manera gratuïta per a iniciar el projecte. D’altra banda, les empreses o particulars que tinguen parcel·les lliures en aquest complex, poden informar i s’estudiaran per a pròximes fases d’esta comunitat.
L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha volgut “agrair la participació i interés en este projecte que pretén abaratir les factures elèctriques de particulars i empreses”. L’edil ha explicat que “la reunió d’ahir vam conéixer l’estudi global de consum i cada usuari rebrà el seu particular després de vore el consum dels últims anys” i ha conclòs que “este ha de ser un projecte molt positiu i participatiu”.
Cal recordar que, el correu comunitatenergetica@morella.net està a disposició de les persones interessades a participar d’esta comunitat i on s’ha d’enviar un telèfon i un correu de contacte. A més, també estarà disponible l’oficina Xaloc de vivenda per a consultes i dubtes. Una volta enviades les dades, es remetrà a cada persona interessada un full per a donar els permisos necessaris per a consultar les dades de consum de cada particular. Així, l’enginyeria encarregada d’estudiar la viabilitat de cada cas coneixerà en quines hores es produeix el consum per a igualar-lo al màxim amb la generació produïda.
Les comunitats energètiques són agrupacions d’autoconsum que permeten a la ciutadania i empreses, consumir l’energia generada dins del seu propi municipi. En el cas de Morella, són punts de generació energètica fotovoltaica i es compartirà l’energia entre tota la gent interessada a participar com a consumidora, la qual cosa provoca un estalvi energètic. Així, en les primeres comunitats energètiques d’aquest projecte, les plaques solars s’instal·laran als teulats dels edificis municipals del polígon industrial Les Casetes, així com els primers que s’integren en la comunitat serà els serveis municipals, com el Centre de Dia o les oficines de l’ajuntament, i alguns públics d’elevat consum energètic com és, per exemple, la residència de la tercera edat. A estos caldrà incloure totes les vivendes i empreses interessades.