Nova fase de treballs arqueològics a La Lloma Comuna de Castellfort

127
PUBLICITAT

L’Ajuntament de Castellfort està realitzant unes excavacions als jaciments de La Lloma Comuna des de principis de juny, gràcies a les ajudes de la Conselleria de Presidència, destinades a promoure la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni.

Fins al mes d’octubre s’estaran realitzant aquests treballs sota la direcció tècnica dels arqueòlegs Anna Viciach i Manuel Burdeus, l’arquitecte Santiago Royo i l’arquitecte tècnic Jose Luis Tena. Aquest treballen amb l’objectiu d’excavar, consolidar i posar en valor la resta del sistema defensiu de la Lloma Comuna. A més, l’empresa Arqueologia i Patrimoni també col·labora ficant a disposició dels treballadors i treballadores tot el material tècnic i material.

Les excavacions van començar l’any 2004 en el context del Pla Eòlic Valencià, excavant-se completament un sector, consolidant-se aquest el 2010. L’any 2020 es van reprendre els treballs arqueològics. I el 2022 l’Ajuntament de Castellfort va demanar les ajudes a Conselleria per poder continuar portant-los a terme.

El jaciment de La Lloma Comuna es localitza al terme municipal de Castellfort en una zona muntanyenca d’orientació nord – sud, al sud del municipi. Es tracta d’un terreny situat entre els 1200 i els 1300 m d’altitud, caracteritzat per la presència de cims de relleu suau. Presenta una llarga seqüència d’ocupació amb dues fases més representatives, la primera del Ferro Antic i la segona de l’Ibèric Ple.

El poblat es troba confinat per l’oest i per l’est per dues imponents muralles construïdes mitjançant la tècnica de la maçoneria. Dins del conjunt del poblat de la Lloma Comuna el sistema defensiu ocupa una part primordial, tant en l’àmbit constructiu com en prestigi. Serà l’augment de la població durant la primera fase de l’Edat del Ferro a l’interior de les terres castellonenques el que permet la construcció d’aquest tipus d’estructures. Actualment, la Lloma Comuna es configura com un dels vestigis arqueològics més importants de la província de Castelló.

Al llarg de tota la temporada de treballs, es faran visites guiades perquè el públic puga conéixer tot allò que amaga La Lloma de Castellfort.