Arribar al Museu de Valltorta, epicentre de l’art rupestre llevantí, llegir un codi QR amb el mòbil, descarregar una aplicació, baixar a la Cova La Saltadora i veure les pintures rupestres “com mai s’havien vist”.
S’ha estrenat a Tírg l’aplicació EART, que revolucionarà l’observació de les pintures rupestres a l’art rupestre llevantí i en totes coves que conserven aquest tipus de representacions artístiques.
En el XIX Congrés Internacional d’Art Rupestre, celebrat en els últims dies a Càceres, els experts en la matèria han qualificat de “pioner” el projecte de realitat augmentada que s’ha desenvolupat a la Cova La Saltadora (Les Coves de Vinromà), Cova Centelles (Albocàsser) i Ulldecona (Tarragona). A l’exposició realitzada a la ciutat extremenya els experts van apuntar que la realitat augmentada pot ser una revolució en la difusió de les pintures rupestres.
“La APP permet posicionar-se davant al dibuix de la pintura rupestre, i mitjançant la detecció de les coordenades, al mòbil apareix la imatge augmentada de la pintura que amb prou feines pot distingir sobre les parets”, ho explica Juan Ruiz, professor de la Universitat de Castella-la Manxa i director del projecte. El seu treball, juntament amb el de Cineproad, Juan Carlos Lorente i Antonio Dólera ha permès aquesta aplicació pionera.
El desenvolupament de l’aplicació ha comptat amb el finançament del Ministeri de Cultura i la implicació dels ajuntaments de Tírig, Coves de Vinromà, Albocàsser i Ulldecona. La coordinació l’ha dut a terme l’associació Amics de la Valltorta, amb una incansable tasca està permetent donar a conèixer l’art rupestre. En haver-se unit Comunitat Valenciana i Catalunya per presentar el projecte davant del Ministeri de Cultura aquest ha rebut una major puntuació. En la presentació la responsable d’Amics de Valltorta, Carol Allepuz, va mostrar la seva satisfacció pel desenvolupament de l’aplicació que obre un món de possibilitats a la difusió de l’art rupestre, catalogat per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.
A Tírig es va realitzar la primera prova amb visitants que van acudir al Museu de Valltorta. Després de recórrer el camí fins a la Cova Saltadora les cares de sorpresa en veure les pintures rupestres amb una claredat mida desconegut van ser la tònica entre tots els que es van descarregar l’aplicació i, a través dels seus mòbils o tauletes, van veure el resultat del treball. D’uns dibuixos difusos sobre la paret van passar a unes pintures clares, perfectament identificables.
Per als investigadors va ser la prova de foc i la seva satisfacció també era evident, ja que d’aquesta manera es revoluciona l’observació de l’art rupestre llevantí. El projecte té aspecte de continuar amb l’aplicació de la realitat augmentada a altres coves i abrics de l’art rupestre llevantí. L’alcalde de Tírig, Juanjo Carreres i l’alcaldessa de Les Coves, Mónica Nos, van agrair el treball de l’equip de científics i desenvolupadors de l’aplicació. Tots dos van mostrar la seva confiança que l’aplicació atregui a nous visitants, alhora que, com la resta de visitants, exposaven la seva sorpresa davant el vist.
L’aplicació rep el nom de “Nous Ulls per a la Valltorta”. I certament, les pintures rupestres es podran veure amb uns altres ulls des de ja mateix.