“No hi ha ciutadans de 1a o de 2a, tothom tenim les mateixes necessitats culturals independentment d’allà on visquem”

724
PUBLICITAT

El model cultural vilafranquí protagonista de la fira Trovam!

Del 3 al 7 de novembre tenia lloc a Castelló la novena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam!, un lloc de trobada de la indústria musical del País Valencià. El certamen combina actuacions, concerts i taules de diàleg i compta amb l’assistència de tota mena de professionals del sector musical (artistes, promotores, managers, agents, programadors culturals, etc.).

En aquesta edició el model cultural vilafranquí va ser protagonista en un dels pitchings anomenat “Turisme musical i descentralització cultural” a l’Auditori de la capital de la plana. Ana Querol, programadora cultural de l’Ajuntament de Vilafranca va compartir taula juntament amb Xavier Molina i Assumpta Domínguez, primers edils de Bocairent i Potries, capitals culturals en 2017 i 2018 respectivament; Chus Piqueras, coordinadora del Circuit Cultural Valencià; Tamara Martínez, de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; Pau Planas, director del Festival Microclima de Camprodon i Quique Medina, codirector del Festival Valle Sonora de Montanejos.

La importància de crear escola

El diàleg va girar al voltant de propostes com els projectes de Capitalitat Cultural Valenciana per ajudar a descentralitzar la cultura de les grans urbs i arribar als espais més menuts. En aquest sentit, Querol va destacar que la nostra societat no té ciutadans de primera i de segona categoria. “Tothom té les mateixes necessitats culturals independentment del lloc de residència. I és per això que són les grans institucions qui han de vetllar per mantenir-ho”.

El Circuit Cultural Valencià, posat en marxa des de la Generalitat Valenciana, sovint és l’oportunitat per als municipis més menuts d’arribar a l’oferta cultural i apropar-la a la seua ciutadania. En aquesta línia Vilafranca també té molt a dir, ja que al municipi dels Ports, la cultura ha anat sempre lligada a la població i des de la municipalitat s’ha vetllat constantment per mantenir aquest compromís. Recordem que es treballa colze a colze amb el teixit associatiu per cosir la programació cultural al llarg dels 365 dies de l’any.

Aquest treball amb la població acaba creant escola i generant necessitats. Aleshores, ja no hi ha marxa enrere. Ja no es pot prescindir de certes activitats. Seria impensable, a dia d’avui, imaginar Vilafranca sense la Mostra de Teatre Capsigrany, l’activitat musical variada de la Unió Musical de Vilafranca, de la Rondalla i Grup de Ball o de l’agrupació Dolces Cançons, les sessions setmanals de cinema del videoclub o els partides del Club de Frontenis.

El turisme cultural, haver a tenir en compte

Per altra banda, el turisme també va ser un tema abordat a la taula de diàleg. I és que avui en dia la cultura s’ha convertit en un actiu turístic. Els termes “sol i platja” o “patrimoni històric” ja no són suficients. La població es mou també segons l’oferta cultural dels llocs. En el cas de Vilafranca, singularitats com els concerts del Festival 775 a les Coves del Forcall mouen muntanyes. Tot plegat genera atractiu i un plus adherit als espais més enllà de la proposta cultural en sí.