‘Netejar’ l’aigua té premi a Benassal

94
PUBLICITAT

El col·legi Alcalde Fabregat obté la ‘plata’ en el certamen Up! STEAM pel seu projecte de reutilització de recursos hídrics

El col·legi Alcalde Fabregat de Benassal va rebre ahir a València el segon premi del concurs Up! STEAM, en categoria Coders Júniors, pel seu projecte d’un simulador de reutilització de l’aigua domèstica. Fins a 18 estudiants de cinqué i sisé curs de Primària han treballat en aquesta iniciativa per la qual han rebut la felicitació de l’Ajuntament de Benassal.

En concret, es tracta de 10 alumnes i huit alumnes els que han format part del projecte ‘Una segona oportunitat’ elaborat mitjançant la plataforma virtual Scratch.

Alumnat i docents han establit les bases d’un simulador de neteja de les aigües grises de les cases amb l’objectiu de reutilitzar-les en qualsevol tipus de situació diària, especialment en el regadiu de camps de cultiu o el manteniment de jardins. Els estudiants han conegut de primera mà les dificultats que travessa el camp degut a la sequera i han ideat aquesta iniciativa que té com a objectiu “maximitzar l’ús de l’aigua en les llars”.

Per a això han programat una hipotètica maquinària de reciclatge després de calcular els consums de vàters, dutxes i electrodomèstics i introduir les variables de recuperació i pèrdua del líquid durant el procés de “neteja”. Aquest estudi previ dels hàbits en l’àmbit domèstic ha conformat el simulador que ha valgut el segon premi a l’alumnat de l’Alcalde Fabregat de Benassal en aquest concurs que té com a objectiu “inspirar als xiquets i xiquetes en l’àmbit de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques”.

La seua proposta passa per “netejar” l’aigua de les llars per a reutilitzar-la per a activitats en les quals no és necessari que siga potable, com la conservació de jardins i cultius. “És essencial trobar solucions innovadores i sostenibles per a garantir l’accés a l’aigua i el seu ús eficient”, assenyala el projecte.

De fet, la pràctica d’aquest certamen que ha reunit 344 projectes ha ensenyat a l’alumnat que el planeta Terra disposa de la mateixa quantitat d’aigua que fa 2.000 anys, però l’increment de la població, el canvi climàtic i la contaminació han minvat els recursos naturals fins al punt que el consum d’aigua és una preocupació universal.