Naix la Taula de Suport a Refugiats a Castelló

232

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

La Diputació de Castelló al costat de Creu Roja Espanyola de Castelló han posat en marxa la Taula de Suport a Refugiats a Castelló, una plataforma que neix amb la voluntat de col·laborar activament en l’acollida i en la integració a mig i llarg termini dels refugiats a els municipis de menys de 10.000 habitants que hagen formulat la seua voluntat de constituir-se en ciutats o municipis refugi. El president provincial, Javier Moliner, ha formalitzat amb la vicepresidenta del Comitè Provincial de la Creu Roja a Castelló, Gracia Rovira, i el coordinador provincial, Rubén Peris, la creació d’aquesta taula oberta a la participació i implicació de més institucions, entitats i ONG de la província.

El president Moliner ha explicat que “canalitzem la solidaritat per ajudar aquestes famílies, una oportunitat també de consolidar població a l’interior. L’objectiu d’aquesta taula de treball respon a la nostra voluntat d’agilitzar l’arribada de persones refugiades als municipis menuts de la província de Castelló que ja han expressat la seva voluntat de ser municipis refugi. Volem facilitar, tant a les persones que arribaran, com als municipis que les acolliran, tot el procés d’acollida i d’adaptació perquè la consolidació d’aquesta població en els nostres municipis sigue una oportunitat, tant per als refugiats com per als pobles refugi ” .

A través del conveni de col·laboració signat amb Creu Roja, la Diputació es compromet a habilitar els crèdits pressupostaris necessaris per al finançament, total o parcial, de les iniciatives que, articulades per Creu Roja, es destinen a persones refugiades a la recerca d’asil i que es duguen a terme en els municipis petits de la província de Castelló.

Per la seua banda, Creu Roja Espanyola de Castelló assumeix dur a terme l’articulació de totes les mesures necessàries en l’atenció a la població refugiada: assistència bàsica, acollida temporal, serveis sanitaris, serveis d’atenció psicològica, prestacions assistencials, prestacions educatiu-culturals, habitatge, ocupació, atenció a menors i integració de persones que gaudeixen de protecció internacional en situació de vulnerabilitat.

Moliner ha posat èmfasi que “la disposició dels castellonencs a ajudar ha de ser un orgull per al territori constatant una vegada més la sensibilitat a l’hora de protegir els més febles. Alhora, l’acollida ha de contribuir al desenvolupament dels municipis amb menys població, reforçant les escoles en risc de desaparició i el teixit laboral de les poblacions que ho demanen “.

Cal tenir en compte que es fa referència als refugiats com a aquelles persones que, a la recerca d’asil, i per decisió expressa de la Comissió Europea i en coordinació assumida pel Govern d’Espanya i la Generalitat siguen determinades.