Multitudinari Sant Antoni a Vilafranca

924
PUBLICITAT

Vilafranca ha celebrat aquest cap de setmana la festa de la Publicata de Sant Antoni. Una festa marcada per la pluja i la boira però que ha estat molt multitudinària.

L’activitat va començar el divendres per la vesprada amb la plantada de la barraca. Majoralia i voluntariat van erigir les quatre barres al mig de la plaça d’En Blasc.

Ja el dissabte de matí, des del local dels majorals i sota un incessant xirimiri, una quarantena de cavalleries i molts traginers i acompanyants, partien cap al Bovalar a recollir la malea, prèviament talada. L’estada al monte va ser curta i a les 3, puntuals, la comitiva baixava pel Racó dels Calvos.

El Rellotge presenciava, dos anys després, l’alto la Malea; acte al qual va acudir el president de la Diputació Josep Martí, convidat per l’alcaldessa Silvia Colom. Després de l’alto, les Relacions. Es va repassar als majorals de manera jocosa però també al Covid. Tot seguit, a descarregar a la plaça. Poc a poc es van descarregar els matxos i es va anar omplint la barraca de malea i combustible per cremar. Alhora, la majoralia va habilitar un punt d’avituallament amb fruita i cafè calent per a tot aquell que en volgués.

Al llarg de la vesprada la gent va anar passant a fer el pastís, mentre la rondalla amenitzava el carrer amb jotes i música de ronda.

A les sis i mitja, a la Casa de la Cultura aplegava la representació de l’Auto Sacramental de la Vida de Sant Antoni Abat i el sainet ‘En bon lio m’he ficat’. I després del teatre, a la foguera. La diablera va botar foc a la barraca. Tot i la humitat, va prendre i es va cremar bé. L’acte va ser molt multitudinari i com sempre, els bombers van supervisar que tot anara sobre rodes.

El diumenge de matí es va fer la benedicció, sota la imatge del sant i tot seguit, la ronda va recórrer els carrers del poble. La rondalla i el grup de ball van omplir de música i tradició els carrers, acompanyats per les veus dels joters Virgina Pola i José Luís Urben. La comparsa la completaven Sant Antoni, Morondo, la diablera i l’angelet, que feien corre la xicalla amunt i avall i les cavalleries vestides de gala.

Per la vesprada, la nau d’Aislaminetos Victor acollia l’almoneda, una popular subhasta que serveix a la majoralia per obtenir recursos i sufragar la festa, gràcies a les donacions de la població. Les coques i els pastissos, el més requerit. D’aquesta manera, les colles tancaven amb un berenar un cap de setmana rodó.

Sant Antoni 2022 ja és història, però cal esmentar que Vilafranca tornarà a celebrar la festa de l’hivern el 2023 ja que es compta amb nova Majoralia.