Morella viurà aquesta setmana el primer congrés nacional de ramaderia extensiva d’alta muntanya

111
PUBLICITAT

– Els dies 14, 15 i 16 de desembre la ciutat acollirà ponències i demostracions d’experts, responsables polítics i ramaders

  • – Aquesta serà l’edició inicial d’un certamen que es vol allargar en els anys per tornar a posar els Ports en el centre de la ramaderia espanyola

  • Morella viurà els dies 14, 15 i 16 de desembre el primer congrés nacional de ramaderia extensiva en el medi rural d’alta muntanya. Aquesta primera edició del congrés pretén ser l’inici d’una nova etapa on Morella i la comarca dels Ports tornen a ser pioners en el sector ramader espanyol i un referent arreu del país. El certamen acull durant tres dies xerrades d’experts en les temàtiques que més preocupen al sector des de la tuberculosi fins a la digitalització, els canvis en la PAC passant per la transformació d’explotacions amb certificat ecològic per a l’augment de rendiment econòmic i la creació d’una marca de la zona.

A més, també inclou una jornada pràctica en el terreny per a tractar els temes que més preocupen a ramaders i ramaderes i com aplicar les possibles solucions. Tota aquesta programació és la d’un primer congrés que pretén estendre’s en el temps per a créixer en els pròxims anys i poder així arribar a tot el territori nacional.

Impulsada per l’Ajuntament de Morella i la Generalitat Valenciana, compta amb el suport de la Diputació de Castelló i de diferents associacions del sector. El recolzament de l’administració el mostra la participació de quatre directors generals d’Aragó i el País Valencià i el conseller d’Agricultura, José Luís Aguirre.

Amb el conjunt d’activitats es vol iniciar una revalorització del treball d’agricultors i ramaders com a eina fonamental per al futur de les zones d’interior i de muntanya especialment per a la cura i la cuida dels ecosistemes protegint-los de les amenaces que potència el canvi climàtic com plagues o grans incendis forestals. Però també destacant la importància del seu paper en la lluita contra un despoblament que arrossega l’interior des de fa dècades arran de la pèrdua de població i abandó rural.

La regidora de desenvolupament rural, Ana Belén Soro, ha explicat que “Aquest congrés és molt especial per a nosaltres, creiem fonamental que des de les administracions comencem a ajudar al sector agrícola i ramader. Nosaltres som conscients de les necessitats dels professionals que hi treballem al camp, per això volem unir a experts, representants polítics i ramaders perquè entre tots ens entenguem i busquem les solucions a un món que està desapareixent i que és imprescindible per al nostre futur, tant en el món rural com en les grans ciutats”. A més, l’edil responsable del congrés ha recalcat que: “Ací exportem carn de qualitat i cuidem el Medi Ambient, ho hem fet sempre i hem de seguir per eixe camí, però necessitem la complicitat de la Generalitat i de la Unió Europea perquè el futur del món rural no es veja ofegat de paperassa que oblide la importància del que estem fent”.