Morella viu amb una gran participació la celebració del Sant Antoni

321
PUBLICITAT

-Nota de l’Ajuntament de Morella-

Milers de persones participaven dels actes d’ahir amb la representació de la Vida del Sant, la Santantonà i la cremà de la Barraca. La festa continua avui amb els actes més solemnes al matí i les representacions més divertides a la vesprada.

La cremà de la Barraca culminava una jornada on els elements plàstics de la Santantonà lluïen en tot el seu esplendor. La plaça de San Joan i després el placet de l’Església es convertien en uns marcs incomparables per a la representació de la Vida del Sant, on el bé s’acaba imposant a les forces del mal i els dimonis són finalment derrotats per Sant Antoni, mentre els actors introdueixen en el seus diàlegs algunes referències a l’actualitat social que esclaten el somriure de les milers de persones que omplien el placet de l’Església. En acabar, l’encesa de la foguera, simbolitzant el foc purificador, envoltava de màgia a grans i menuts amb l’atenta mirada dels organitzadors, el grup del Contrabando, que veien com prenia la brosta que havien muntat en la Barraca amb gran esforç i il·lusió durant les jornades anteriors. Molta va ser la gent que es va quedar en el placet per a sopar gràcies a la preparació que havien fet els Majorals per a poder fer torrada de carn. Mes tard, la tradicional Ronda i Estudiantina encapçalaven la baixada fins la Confraria on els Majorals oferien a tastar el panoli que havien elaborat els dies previs a la festa. Acabava la jornada amb les tradicionals Albaes, en les que enguany s’havien fet noves cançons i s’havien recopilat algunes de les Albaes dels últims anys.

En la jornada d’avui, al matí tenen lloc els actes més solemnes, amb la pujada del Sant, la processó i la missa. A les 13 hores, més de vint grupes desfilaran pels carrers de la localitat, sent aquest un acte molt vistós per la participació de les cavalleries i els vestits de les grupes. En finalitzar, tindrà lloc la benedicció d’animals. A la vesprada, arribarà la diversió amb la representació del Contrabando, la ‘sembrà’ i ‘llaurà’, el mondongo, l’ Agostera, el Tio de la Figueta o, la participació de la Jota de bailadores locals i de Peñarroya, els Gaiteros i la Cucafera. A més, enguany s’han incorporat novetats, com la participació de ‘parells’, que són un element molt atractiu que participava activament en els Sant Antonis de la primera meitat del segle XX i que no ho hi ha tots els anys, o una màquina de segar antiga que s’ha reparat per a aquesta ocasió. A més, els participants en el Contrabando, representació dels carabiners i bandolers, lluiran nova indumentària. Una altra de les novetats d’enguany arribarà a la nit, ja que els majorals han obert la participació en el sopar a tothom. La resposta dels veïns i veïnes ha sigut extraordinària i més de sis-centes persones soparan en l’ Espai Firal i podran gaudir de l’orquestra the Luxe i Dj Ado, perquè el Sant Antoni concloga amb una gran festa.

El diumenge es tancarà la celebració amb la missa en record dels confrares difunts.