Morella torna a l’època medieval amb la celebració del 600 aniversari de “Converses de Morella”

340
Ambientació medieval a Morella
PUBLICITAT
Ambientació medieval a Morella Reunió del Patronat

-La programació va agafant forma amb ambientació medieval al castell, jornades gastronòmiques o publicacions divulgatives

-Aquest any es commemora el sisè centenari de la reunió més important celebrada a Morella, entre el papa Benet XIII, Ferran d’Antequera i Sant Vicent Ferrer per solucionar el Cisma d’Occident

-Nota de premsa-

La comissió creada per a la commemoració de l?aniversari de “Converses de Morella” ha realitzat una reunió de treball per avançar en diferents qüestions d’aquesta celebració. Una de les conclusions destacades d’aquesta trobada és que ja es va perfilant el programa d’activitats que servirà per divulgar la principal trobada que ha albergat la localitat, la que va congregar a 1414 al papa Benet XIII, el rei Ferran d’Antequera i a Sant Vicent Ferrer, per solucionar el Cisma d’ Occident. D’aquesta manera, s’han organitzat diferents actes que recrearan una ambientació medieval a Morella.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, valora de forma positiva aquesta reunió, ja que “cal seguir avançant i treballant per a commemorar com es mereix el principal fet històric que ha succeït a la nostra ciutat”. Així, la localitat dels Ports proposarà un viatge en el temps, amb una recreació medieval al castell durant la Setmana Santa i l’estiu. Aquestes activitats s’intensificaran amb mercats i més activitats durant dos caps de setmana del mes de juliol, moment en què es compliran els 600 anys de l’arribada dels personatges a la localitat. El plec de condicions per adjudicar aquesta activitat es licitarà en els pròxims dies. El primer edil recorda que “l’any passat ja es va apostar per fer una recreació medieval al castell durant la Setmana Santa i els resultats van ser extraordinaris, aconseguint els millors registres de visitants dels últims anys en aquest període”. A més, un altre dels actes que ja es va perfilant són les jornades gastronòmiques “Converses de Morella”, que apostaran per una cuina vantguardista elaborada amb productes típics de l’època medieval. Les activitats culturals també es van concretant. Així, aquest any es publicarà el llibre “El Cisma d’ Occident. Converses de Morella. Història i Documents”, escrit per Josep Alanyà, historiador i canonge arxiver de la Catedral de Tortosa, reivindicant la figura del Papa Luna i, els alumnes de l’institut ja estan assajant una obra de teatre sobre aquest esdeveniment històric.

La trobada entre el Papa Luna, Ferran d’Antequera i Sant Vicent Ferrer pretenia solucionar la major crisi que havia tingut l’Església Catòlica fins a aquest moment. Durant l’època del Cisma d’ Occident van arribar a coincidir tres papes simultàniament i diferents seus papals. Per això, els personatges que es van trobar a Morella intentaven buscar una eixida pactada per solucionar aquesta crisi que recorria Europa. Durant més d’un mes i mig, Sant Vicent Ferrer i Ferran d’Antequera van intentar convèncer al papa perquè abdiqués i posar així punt i final a aquesta complicada situació de la institució religiosa. Europa va mirar a la localitat dels Ports, ja que la trobada va poder ser decisiva. Per això, durant aquest 2014, a més de les activitats esmentades, es pretén potenciar el turisme de congressos, realitzar representacions històriques, celebracions commemoratives, exposicions, conferències, activitats culturals, visites guiades o incrementar les relacions institucionals amb municipis que van tenir relació amb els personatges que es van citar a Morella.