Morella, seu del curs universitari sobre pintures rupestres

631
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

Dins de la celebració del centenari del descobriment de les pintures de Morella la Vella es desenvolupa el curs Pintures rupestres i noves tecnologies
L’alcalde de Morella ha anunciat la restauració de la Galeria del Roure de Morella la Vella a partir de setembre

La Universitat Jaume I ha començat aquest matí el curs d’estiu Pintures rupestres i noves tecnologies: de l’estudi a la difusió que s’allarga fins al divendres organitzat, també, per la Conselleria d’educació i l’ajuntament de Morella. El curs serveix, per a que els alumnes aprenguen sobre la matèria en un paratge únic com Morella la Vella, a més, forma part de les activitats que es realitzen durant l’any per a commemorar el centenari del descobriment de les pintures rupestres de Morella la Vella i la Valltorta, declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el cap del Servei Territorial de Cultura i Esport de Castelló, Josep Cristià Linares, i el Vicerector de Cultura, Wenceslao Rambla, han participat de la inauguració que ha tingut lloc a la Sala del Justícia de l’ajuntament de Morella. Així, Rhamsés ha destacat “la importància del patrimoni històric que tenen les pintures rupestres i el privilegi que suposa albergar aquest curs per a que els alumnes puguen estudiar tan prop de les mateixes”. A més, l’edil ha aprofitat per “agrair a la Universitat Jaume I que pense en Morella per albergar cursos, conferències o congressos, ja que la cultura és molt important a la ciutat per tot el patrimoni que l’envolta”.

A més de les classes teòriques a les Sales Gòtiques de l’ajuntament de Morella, es destaquen les eixides de camp i classes pràctiques on els alumnes coneixeran el patrimoni de Morella la Vella i la Valltorta amb les visites i ponències in situ.

Tant el Vicerector de Cultura com el Cap de Servei Territorial de Cultura i Esport han remarcat el potencial del patrimoni rupestre de Morella i que el col·loca com a lloc idoni per a fer aquest curs. A més, han aprofitat per agrair la participació de totes les institucions que fan possible.

Restauració de la cova alta de Morella la Vella
L’alcalde de Morella ha anunciat que l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (IVC+R) ha previst restaurar Galeria del Roure de Morella la Vella a partir de setembre. Aquesta pretén potenciar les visites a l’emplaçament i que els tots i totes puguen gaudir d’aquest patrimoni històric de la ciutat. Aquest és un dels sis abrics que integren el conjunt de pintures rupestres de Morella la Vella i que conserva una de les escenes més representatives de l’art llevantí peninsular, l’escena de l’enfrontament dels arquers.

La restauració consisteix en la neteja de les veladures que dificulten la visibilitat de l’escena i la consolidació dels suports. Aquesta actuació es realitza després d’una anàlisi integral del conjunt dels suports i les mateixes pintures per a determinar la seua composició i permetre recuperar les imatges.

Aquesta restauració suposa posar en valor el patrimoni rupestre de Morella la Vella. A més, amb aquesta actuació es pretén que més visitants puguen gaudir de l’art llevantí característic d’aquesta zona. Així, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés ha comentat que “el patrimoni de Morella la Vella és molt important per a la nostra ciutat i és necessari posar-lo en valor per a que morellans i visitants el puguen gaudir”. Rhamsés ha dit que “Morella la Vella ha estat tancat durant molts anys, així, durant l’any del centenari del descobriment de les pintures s’ha pogut reobrir i volem que dure molts anys”.

El complex de Morella la Vella, on romanen les pintures rupestres està obert al públic amb inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme de Morella. D’aquesta manera, es pot visitar els dissabtes pel matí d’11.00 hores a 13.00 hores i, a la vesprada, de 16.00 hores a 18.00 hores. Els diumenges, es poden visitar en horari de matí, d’11.00 hores a 13.00 hores. Finalment, els dies festius també es pot gaudir de visitar Morella la Vella en horari igual al dels dissabtes.