Morella recupera un llibre de 1702 sobre el V Sexenni

496
Morella recupera un llibre de 1702 sobre el V Sexenni
Morella recupera un llibre de 1702 sobre el V Sexenni
PUBLICITAT

L’ajuntament de Morella ha recuperat el llibre de Carlos Gasulla de Ursino de 1702 que tracta sobre el V Sexenni. En aquest, l’autor tracta els orígens d’aquesta festa extraordinària, així com de la història de Morella i els miracles de la Mare de Déu de Vallivana. Aquest valuós patrimoni es suposava desaparegut durant la Guerra Civil, quan es va perdre el registre, però en l’actualitat el tenia el Centre d’Estudis del Maestrat a Benicarló.

D’aquesta manera, l’ajuntament de Morella vol estudiar el contingut del llibre i fer una publicació especial perquè tots i totes puguen entendre i gaudir d’aquest escrit. Tant l’estudi com la publicació estarà coordinada per la direcció del Museus de Morella i per l’historiador Mn. Josep Alanyà, un dels grans coneixedors de la història de la ciutat i que va rebre la màxima distinció que atorga l’ajuntament l’any 2015.

Morella recupera un llibre de 1702 sobre el V Sexenni
Morella recupera un llibre de 1702 sobre el V Sexenni

Cal explicar que el llibre té la particularitat d’utilitzar el vers i les mètriques poètiques en el seu contingut. Tant la regidora de Cultura, Rocío Querol, com l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés han presentat el llibre de 1702 al Saló de Plens de l’ajuntament de Morella i han destacat la seua importància “perquè explica els primers sexennis de Morella i com comença aquesta festa que ha arribat fins als nostres dies, la qual morellanes, morellans i visitants viuen amb molta intensitat”. A més, han explicat que “volem fer una publicació de manera que tots i totes puguen entendre el seu contingut amb explicacions i anotacions que ens apropen als orígens del Sexenni”. “Aquesta recuperació és una gran notícia per al patrimoni morellà, tant per la seua recuperació com pel coneixement de Morella que ens aportarà el seu contingut” han afegit. Finalment, han aprofitat per a “agrair la custòdia del llibre que ha fet el Centre d’Estudis del Maestrat i el bon treball i col•laboració que faran Carlos Sangüesa i Josep Querol, de Museus de Morella, i l’historiador Mn Josep Alanyà, en la futura publicació que, esperem, es puga presentar abans del 54 Sexenni”.

54 Sexenni de Morella
Morella celebra aquest any 2018 el seu 54 Sexenni, les festes majors de la ciutat que se celebren cada sis anys. Aquest tindrà lloc entre el 18 i el 27 d’agost i està declarat Festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial. D’aquesta manera, la ciutat viurà 10 dies de festa i tradició on danses úniques al món i diferents quadres bíblics recorren els principals carrers de la ciutat en els retaules i acompanyant a la Mare de Déu de Vallivana, patrona de Morella, en la processó general. Així, la recuperació del llibre del segle XVIII de Gasulla de Ursino i la seua publicació és una de les fites més importants prèvies a aquesta celebració.