Morella recupera la gestió de la Fàbrica Giner

658
Morella, Fábrica GIner
PUBLICITAT

-Nota de l’Ajuntament de Morella-

Dia històric per a Morella, ja que després de 20 anys, l’Ajuntament recupera la gestió de diversos espais d’aquest enclavament tan estimat pels morellans i morellanes, com són l’alberg, Saltapins i la piscina, entre d’altres. L’objectiu és donar-li un nou impuls i treure’l de la situació actual d’abandonament 

Morella ha recuperat la gestió del complex de la Fàbrica Giner. El ple de la localitat va aprovar ahir, per unanimitat, l’ocupació dels espais que es cedeixen a l’Ajuntament de Morella i l’encomana de gestió dels mateixos a Iniciatives Turístiques SL, que és una empresa municipal. Després de 20 anys, es recupera la gestió de proximitat i des de la localitat.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “és un dia històric, ja que el patrimoni de Morella torna a Morella, com ja va succeir en el seu moment amb el castell, i es fa justícia a una reivindicació permanent de l’Ajuntament: que el nostre patrimoni es gestione des de la localitat, perquè la situació actual és insostenible”. A més, explicava que “ha costat molt, perquè hi havia edificis que no estaven bé i s’han hagut de dur a terme unes millores per poder adaptar-los a la legislació actual i poder realitzar la cessió”. En concret, els edificis i espais que es cedeixen són: l’alberg Francesc de Vinatea, el circuit d’aventura Saltapins, la Piscina, edificis de calderes i antiga casa del conserge i l’ermita. A més, l’alcalde indicava que en les pròximes setmanes s’espera que també s’aplegue a un acord perquè l’Ajuntament puga responsabilitzar-se de la gestió del manteniment general.

Rhamsés Ripollés també assenyalava que “tenim molta feina a la Fàbrica Giner, hi ha molt a fer degut a la situació en què es troba, però pas a pas i col·laborant entre tots, hem de reimpulsar aquest complex i donar-li la importància que té, perquè no passe el que ha passat aquests anys enrere i perquè torne a convertir-se en un complex de dinamització econòmica i ocupació”.

La Generalitat Valenciana va impulsar el complex de la Fàbrica Giner a principis dels anys 90. L’objectiu era convertir una antiga fàbrica tèxtil en una oferta turística complementària i en un espai esportiu i de promoció econòmica. Aquests objectius es van aconseguir al principi, amb unes instal·lacions esportives d’alt nivell, un complex hoteler, alberg, piscina, escoles esportives, llocs d’oci i turisme familiar. Amb el canvi de canvi de gestió, coincidint amb l’entrada del PP a la Generalitat Valenciana, es va cedir la gestió a la Fundació Blasco d’Alagó, entre d’altres, llevant-la a l’Ajuntament. Des de llavors, s’ha impulsat un projecte positiu com Saltapins, però el conjunt del complex s’ha anat deteriorant i perdent, fins al punt de tancar diverses instal·lacions, com l’hotel, que va tancar les portes fa una dècada. Les instal·lacions generals també presenten moltes deficiències i, fa tres anys, l’Ajuntament de Morella i els clubs de futbol de la localitat van haver de fer-se càrrec del manteniment del camp de futbol, perquè la Fundació Blasco d’Alagó el va abandonar i es corria el risc de que no es poguera jugar a Morella.

Des de l’Ajuntament de Morella es considera que “la Fundació Blasco d’Alagó travessa una situació econòmica delicada i s’ha de dedicar únicament, i si és sostenible, a recuperar patrimoni, que és l’objectiu per al qual va ser creada”.

Un nou futur per a la Fàbrica Giner

Ara, un cop recuperada la gestió, l’objectiu és revitalitzar aquest espai tan estimat pels veïns i veïnes i que té tantes possibilitats. En breu, es reobrirà la Piscina, un cop escomeses les importants i necessàries obres d’adaptació a la normativa vigent i es pretén potenciar les instal·lacions turístiques, que tenen una gran importància, com Saltapins, la casa de turisme rural o l’alberg.

Després d’aquesta cessió d’instal·lacions, també s’espera arribar en els propers dies a un acord per al manteniment de tot el complex. Aquest serà important per poder anar millorant espais tan importants com el camp de futbol, per exemple, per al qual també s’ha hagut d’intervenir aquest estiu, ja que era necessari solucionar els problemes de les bombes de reg del mateix.

CDT

Un dels projectes de gran importància per a Morella és la creació d’un CDT de interior, que ha projectat l’Agència Valenciana de Turisme. Aquest s’ubicarà a l’antic hotel, que ara està abandonat. Serà un centre de gran importància per a la formació turística i per a la generació d’economia i ocupació a la localitat, a més de per recuperar un espai abandonat.