Morella realitza un viatge en tres dimensions pels portals i torres del recinte emmurallat

236
Exposició Torres i Muralles de Morella

La localitat inaugura una exposició que mostra el patrimoni per dins i per fora. L’alcalde anuncia que al mes de setembre començarà la rehabilitació de la Torre de la Font Vella

Morella ha inaugurat avui una exposició que realitza un viatge en tres dimensions pels portals i les torres del recinte emmurallat. Aquesta mostra, de moment es pot visitar a la Llotja de l’Ajuntament i està formada per la impressió en 3D de les setze torres de la localitat, uns panells informatius i un audiovisual que recorre els portals pel seu interior. L’alcalde ha agraït a Vicente Dualde el treball realitzat i ha anunciat que en el pròxim mes de setembre començarà la rehabilitació de la Torre de la Font Vella.

El primer edil, Rhamsés Ripollés, assenyalava que “aquesta exposició és fruit d’un excel·lent treball realitzat per Vicente Dualde, que contribueix a posar en valor el nostre patrimoni i que ho fa d’una nova i original manera, utilitzant les possibilitats de la tecnologia”. Per això, afegia que “donar a conèixer el nostre patrimoni és molt important i aquesta mostra contribueix a això, d’una manera molt important”. A més, explicava que aquesta exposició es podrà visitar a la Llotja durant l’estiu i la idea és traslladar-la a les Torres de Sant Miquel en els propers mesos.

L’exposició consta de setze panells informatius, un per torre, que inclouen una explicació històrica i arquitectònica de cadascuna, plànols i fotografies. A més, al centre de la sala se situa una gran maqueta, amb totes les torres impreses en 3D. La mostra es complementa amb un audiovisual que va recorrent la localitat en 3D.
Dins de la programació del agost Cultural, en la jornada d’avui també s’ha presentat el llibre “Les guerres napoleònica i carlistes a Aragó, País Valencià i Catalunya (1808-1936)”, de Josep Sánchez Cervelló.

Torre de la Font Vella

Rhamsés Ripollés també indica que “les torres de la Font Vella i Redona són les úniques en les que no s’ha actuat en els últims anys i, per això, les que presenten un pitjor estat i és urgent la intervenció”. El fet que no s’hagen rehabilitat també ha perjudicat el seu estat de conservació, del seu estat s’ha agreujat en els últims anys, per les inclemències meteorològiques, com les pluges torrencials, les nevades, gelades o, fins i tot, la caiguda d’un llamp . La torre de la Font Vella es va construir al segle XIV i es trobava al costat del principal aljub de la localitat. A la plaça de la Font Vella es recollia l’aigua provinent de l’aqüeducte, el que el va convertir en la primera font pública de la ciutat. La rehabilitació d’aquesta torre permetrà recuperar una de les dues que encara no s’havia pogut consolidar. Morella té un total de 1,5 quilòmetres de muralla, amb cinc portals i setze torres, que presenten un avançat estat de rehabilitació.

Festival Internacional de Música

El Festival Internacional de Música de Morella començarà demà, amb un novedos acte inaugural, en el qual s’explicarà la importància de l’orgue de Turull a la Basílica i es realitzarà una visita guiada per poder conèixer-lo. Una oportunitat única per veure aquest majestuós instrument de prop, que és el motiu principal de la celebració d’este certament. Precisament, l’orgue serà el protagonista del primer concert del Festival, “Llum i color europeu en 47 tecles”, a càrrec d’Arturo Barba. Dilluns serà el torn per a la música de cambra del conjunt instrumental del Festival, amb “Belle Epoque”, al Teatre Municipal. Dimarts i dissabte tindran lloc els altres dos recitals d’orgue, amb “Degustació Ibèrica” ​​a càrrec de José Luis Echechipía i “Barroc hispànic: carta blanca a Ricardo Miravet”, a càrrec del director del Festival. Precisament, Miravet pretén realitzar un homenatge a la música aragonesa, que va ser fonamental en la construcció de l’orgue al segle XVIII. Dimecres tindrà lloc la conferència-concert “Gaetano Brunetti, un italià en la cort de Carles III”. El conjunt instrumental tornarà a actuar el dijous, amb “Bach i l’espiritualitat del seu temps” i el divendres, amb la serenata preludi del pregó de festes a la Plaça de l’Ajuntament. Finalment, diumenge tindrà lloc el concert de cloenda del Festival Internacional de Música de Morella, amb “Deliris d’amor”, a càrrec de l’Arcàdia. El preu per a aquests concerts és de 3 euros, excepte l’última actuació, que costarà 5 euros. A més, s’ha posat a la venda un abonament per tots els concerts a l’Oficina de Turisme, amb un cost de 18 euros.