Morella presenta les Jornades de ramaderia extensiva d’esMontañas

218

L’ajuntament de Morella acollirà els dies 28 i 29 de novembres les ‘Jornades de ramaderia extensiva. L’activació dels recursos econòmics en els territoris de muntanya com a estratègia de desenvolupament sostenible’ d’esMontañas. Així, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el regidor de Desenvolupament Rural, Joel Pascual, han presentat la programació d’aquest congrés que busca oportunitats en aquest tipus de ramaderia característica en la zona de Morella i la comarca dels Ports.

Pascual ha destacat que “aquestes jornades són molt importants a causa de la quantitat d’explotacions ramaderes que hi ha en la nostra zona, ja que és un dels nostres motors econòmics amb una llarga tradició a la comarca” i ha afegit que “es tractaran els temes que interessen i preocupen al sector”. L’edil ha explicat que “hi ha una intensa agenda de conferències durant els dos dies per analitzar la situació del sector, així com buscar oportunitats a través de les noves tecnologies o la creativitat”. Finalment, Joel Pascual ha volgut “animar a totes i tots a participar en aquestes jornades que tindran lloc els dies 28 i 29 de novembre a Morella”.

A més, s’estudiarà l’estat actual de la sanitat i la producció en el sector boví amb ponències com la inaugural amb la Directora tècnica Nacional de la Asociación de Productores Vacunos (ASAPROVAC), Matilde Moro. Així hi haurà un bloc sobre sanitat i producció i un altre sobre les noves tecnologies en els quals es parlarà de la possibilitat d’un sistema de producció sense l’ús d’antibiòtics o com aconseguir una producció exitosa gràcies a nous programes de fertilització. També es coneixeran experiències concretes que s’estan desenvolupant en l’actualitat en el sector de la ramaderia vacuna i com la tecnologia pot ser la millor aliada dels pastos amb exemples com el revolucionari programa Ixorigué.

Cal recordar que Morella és la Capital de la Muntanya Espanyola 2019 i ha realitzat diferents activitats durant tot l’any amb l’Asociación Española de Municipios de Montaña esMontañas.

Programació
Les ‘Jornades de ramaderia extensiva. L’activació dels recursos econòmics en els territoris de muntanya com a estratègia de desenvolupament sostenible’ d’esMontañas comencen el dijous 28 de novembre i estan dividides en diferents blocs. El primer és sobre Ramaderia extenisva: economia, identitat i paisatge amb la inauguració a les 17.00 hores i la participació del Secretari Autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Francisco Rodríguez, el Diputat Provincial d’Acció contra el Despoblament i Desenvolupament Rural, Santiago Pérez, el President d’esMontañas, Paco Boya, i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés. A més, a les 17.15 hores, ponència inaugural Situació del sector boví. Evolució, tendències i situació actual de l’exportació d’animals a càrrec de Matilde Moro, Directora técnica Nacional de la Asociación de Productores Vacunos (ASAPROVAC). A les 18.00 hores comença el bloc de Sanitat i producció amb la conferències El programa sanitari preventiu com a mesura de protecció del nostre ramat: És posible la producció sense antibiòtic? A càrrec de Javier Lillo, tècnic del laboratori MSD. A continuació, El problema de la tuberculosi bovina: Anàlisi de la seua evolució i conseqüències en el sector a càrrec de Na Matilde Moro, i Aconseguir una fertilitat exitosa per a augmentar la rentabilitat del sector boví a càrrec d’en Honorio Carceller, gerent d’EMBROYOFIV. A les 19.30 hores, presentació de la Campanya promocional Fans del boví. La importància de contar-li a la societat el que fem, i el que no a càrrec de Jaime Pire, Director creatiu de Copiloto Estudio i membre de l’explotació Mas d’Amela de Morella. A les 19.45 hores, presentació i inauguració de l’exposició Tras los ojos del pastor de Zacarias Felvet a la Sala del Consell.

El divendres 29 de novembre comença amb el bloc de Noves tecnologies i la ponència Programa de Gestió Boví Extensiu EVE: Una oportunitat per augmentar la rendibilitat de les explotacions ramaderes a càrrec d’Honorio Carceller. A continuació, Traçabilitat de l’explotació del boví a través de la informatització a càrrec de Teresa Clemente, del Servei de Producció i Sanitat animal de la Conselleria i La tecnologia al servei de la viabilitat de la ramaderia extensiva i oportunitat econòmica: Ixorigué a càrrec d’Arià Martínez, CTO, i Aurelio García, Director d’Esnepi. A les 12.00 hores tindran lloc les xerrades d’experiències en boví Iniciatives econòmiques en favor de la ramaderia de muntanya amb Pedro Herraez, secretari tècnic de la raça, Asociación Raza Avileña Negra Ibérica. Marca Raza Autóctona 100%. I.G.P. Carne Avileña, Yan Brianti, fundador del projecte Vie d´Estive de ecoturisme (França), Andrés Gomez, Carne de pasto, Zael (Burgos), Luis Lascorz, Casa Fes, Aínsa (Huesca), i José Manuel Macarulla, director executiu d’Araparda, Federación Española de Raza Parda de Montaña.