Morella presenta la XXXI edició del Festival Internacional de Música

328
Arturo Barba, Maria Rallo i Fernando Pascual presenten el Festival Internacional de Música de Morella (

Arturo Barba, Maria Rallo i Fernando Pascual presenten el Festival Internacional de Música de Morella (
-Nota de premsa-

La regidora de cultura i turisme, Maria Rallo, i dos dels coordinadors del Festival Internacional de Música de Morella, Arturo Barba i Fernando Pascual, han presentat avui la 31ª edició d’aquest esdeveniment que posa en valor el majestuós orgue de Turull de la Basílica Arxiprestal. El certamen tornarà a estar dirigit per l’orguenista Ricardo Miravet i comptarà amb moltes novetats. A més dels concerts, que també inclouen diversos canvis, s’impartiran conferències i es realitzaran diverses serenates pels carrers de la localitat.

La regidora assenyalava que “aquesta edició és molt ambiciosa i compta amb concerts protagonitzats per grandíssims músics, entre els quals destaca l’Òpera del dia 16 o l’actuació en la missa del 15, dia central de les Converses de Morella, i també tindrem activitats paral•leles que contribuiran a donar a conèixer la importància del nostre patrimoni, com l’orgue, que és la peça central i l’origen de l’organització d’aquest Festival”. A més afegia que “amb tots els canvis realitzats, pretenem donar un impuls més a aquest Festival perquè continue sent una de les activitats més importants del calendari estival de la nostra localitat, i perquè es convertisca en un atractiu turístic, de manera que seran uns dies molt interessants per a conéixer Morella”. En aquest sentit, Rallo assenyalava que “l’orgue de Morella és un dels més importants de l’antiga Corona d’Aragó i hem de continuar posant-lo en valor i donant a conèixer aquesta autèntica joia”.

El Festival Internacional de Música de Morella es desenvoluparà entre els dies 13 i 17 d’agost. El primer d’ells es titularà “El barroc italià: Affetti, Tormenti, Passioni” i comptarà amb els intèrprets Arturo Barba (orgue) i Ramón Llátser (trompeta). Un dia després, aquest certamen també serà part important de l’inici de festes, amb la conferència “L’orgue històric de Turull: una joia per als morellans”, a càrrec d’Arturo Barba i la primera de les serenates que tindrà lloc a la plaça del ajuntament moments abans del pregó. El 15, dia central de les Converses de Morella, el Conjunt Vocal i Instrumental posarà la música a la Missa Pontifical presidit pel Bisbe de Tortosa, i a la vesprada, es podrà escoltar la segona serenata al carrer Blasco de Alagón i, a la nit, Arturo Barba oferirà el seu recital “L’orgue alemany al voltant de 1700”. El dia 16, a la vesprada tindrà lloc la conferència “L’escola napolitana i la reforma operística del ‘700”, a càrrec de Fernando Pascual, i a la nit l’òpera “L’esperit il•lustrat. GB Pergolesi: La serva Padrona”. Finalment, el dia 17, el Conjunt Vocal i Instrumental de Morella posarà punt i final a aquesta trenta-unena edició amb el concert “L’esplendor del classicisme”.

-L’orgue de Morella, una joia

L’orgue situat a la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major és un dels més grans i en millor estat de conservació de l’antiga Corona d’Aragó. Aquest instrument va ser construït per Turull l’any 1717 i posseeix tres cossos, amb un total de 3.963 tubs sonors.
L’aspecte i atenció actual de l’orgue de Morella, se li deu a Ricardo Miravet. Al 1987 se li va encarregar la tasca de restauració de l’instrument, que li va costar vuit anys. El temps empleat dóna bon compte del deteriorament en què es trobava el orgue, maltractat especialment, en les guerres Carlines i en la Guerra Civil. Tot i la complexitat de l’actuació, aquesta no va impedir que durant aquests anys es celebrarà el Festival de Música que dirigeix i organitza l’orguenista, des de l’any 82. Miravet també ha restaurat este tipus d’instruments a Argentina, Uruguai i en les pròximes poblacions de Mont-roig o Borriol. L’Ajuntament de Morella va declarar a l’orguenista, fill adoptiu de la ciutat l’any 1996.