Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella
- L’entrada de la brosta d’aquest any serà pel portal del Pla dels Estudis fins a Sant Miquel on s’ubicarà la barraca
- La representació de la Vida del Sant tornarà a la recentment restaurada Porta dels Apòstols de la Basílica Arxiprestal de Morella sense l’ús de pirotècnia i després es traslladarà fins a la barraca
- Els i les Majorals de Sant Antoni 2020 de Morella són la quinta que va complir els 50 anys durant el 2019
Una vegada finalitzades les dates festives del Nadal, Morella s’implica en la principal festa de l’hivern en aquesta zona, Sant Antoni. Així, l’entrada de la brosta que tindrà lloc el dissabte 11 de gener marca la proximitat d’aquesta festa i que s’ultimen els preparatius durant aquestes setmanes prèvies. Cal destacar que enguany aquest acte canviarà l’itinerari. L’entrada de la brosta serà pel portal del Pla dels Estudis i recorrerà els principals carrers de la ciutat fins a Sant Miquel on s’ubicarà la barraca.
Sant Antoni a Morella se celebra el cap de setmana dels dies 17, 18 i 19 de gener. Així, els i les Majorals de Sant Antoni 2020 són la quinta que van complir 50 anys durant el 2019. D’aquesta manera, s’han encarregat d’organitzar aquesta festa, així com de realitzar totes les tasques prèvies per a la celebració de Sant Antoni.
Cal recordar que la barraca s’ubicava tradicionalment des de fa anys a la plaça de l’església, però la recent restauració de la Porta dels Apòstols de la Basílica Arxiprestal i la conservació de tot l’edifici en general, van obligar a canviar-la d’ubicació l’any passat. Així, en la festivitat de Sant Antoni 2020, la Porta dels Apòstols acollirà la representació de la Vida del Sant amb l’autorització de tant de Patrimoni com de l’ajuntament de Morella sense l’ús d’elements pirotècnics.
El regidor de Desenvolupament Rural, Joel Pascual, ha destacat que “la festa de Sant Antoni és molt important a la ciutat i on s’implica molta gent a participar en els diferents actes i festius”. L’edil ha recordat que “enguany hi ha majorals, que feia uns anys que no hi havia, els quals s’han encarregat d’organitzar el Sant Antoni amb tots els actes i elements característics perquè torne a lluir en el seu màxim esplendor”. Joel ha explicat que “Sant Antoni se celebra el cap de setmana des del 17 fins al 19 de gener, però hi ha moltes tasques prèvies, de manera que els i les majorals treballen des de fa mesos”. També ha comentat que “les diferents activitats de Sant Antoni s’adapten i admeten canvis com l’entrada de la brosta pel portal del Pla dels Estudis i la barraca a la plaça de Sant Miquel”.
Programació d’actes de Sant Antoni a Morella
El divendres, 17 de gener comença la jornada amb la vestida de la barraca a la plaça de Sant Miquel. A la vesprada, a les 20.00 hores comença la pujada dels diables de la maça i la Cucafera des de la Casa la Confraria fins a la plaça de l’església. A continuació es representa la Vida del Sant i Santantonà des de la plaça de l’església fins a Sant Miquel on tindrà lloc la Cremà de la barraca. Després, es podrà torrar carn a les brases de la barraca.
El dissabte és el dia que concentra més activitats del Sant Antoni. A partir de les 00.00 hores la tradicional Estudiantina amb la Rondalla de Morella i degustació del panoli i a les 02.00 hores, tradicionals albades pels carrers de la ciutat. A les 10.00 hores, despertà a càrrec dels Gaiteros de Morella. A les 10.30 hores, pujada del Sant des de la Confraria fins a la Basílica Arxiprestal. A les 11.00 hores, Missa baturra predicada per Mossèn José Ángel Pitarch. En finalitzar, Baixada del Sant i repartiment de panoli. A les 13.00 hores, retaule amb la participació de les Grupes i l’Associació Musical Mestre Candel i la benedicció dels animals. A les 16.30 hores, representació del Contrabando, la Sembrà i la Llaurà, la Gostera i el Mondongo. A la nit, sopar de germanor a l’Espai Firal amb orquestra i discomòbil.
El diumenge a les 11.30 hores, missa en honor als confrares i majorals que ens han deixat.