Morella prepara la Rogativa a Vallivana

45
OGATIVA VALLIVANA MORELLA
  • Aquesta se celebra tradicionalment el primer cap de setmana de maig, excepte els anys de Sexenni
  • La Rogativa del 2019 estrenarà panells informatius distribuïts al llarg de tot el recorregut
  • L’Administració de Vallivana ha instal·lat uns nous peirons per acollir els actes de salutació durant la Rogativa

Morella prepara una nova Rogativa per a visitar a la seua patrona, la Mare de Déu de Vallivana al santuari. Aquesta tindrà lloc el primer cap de setmana de maig, els dies 4 i 5 segons marca la tradició. Així, el dissabte es va reunir el Consell Rector de l’Administració de Vallivana per a preparar i coordinar els diferents treballs que comporta aquesta romeria on hi ha representació de l’ajuntament i els Alets de la Mare de Déu.

La Rogativa del 2019 compta amb la novetat d’uns panells informatius al llarg dels més de 20 quilòmetres de recorregut. Així, aquestos mostren dades i fotos sobre els diferents espais que es recorren, la fauna i flora que habita en aquesta zona, els masos de la ruta o el santuari de Vallivana. Aquestos donen una visió completa d’allò que es troba durant el transcurs d’aquesta caminada tradicional. Cal recordar que aquest camí es va condicionar l’any passat i es va estrenar a la Rogativa del Sexenni el passat mes d’agost.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “la Rogativa de Morella és una tradició amb molts anys d’història en la qual es concentra molta gent per a caminar fins al santuari, de manera que amb els nous panells s’afegeix informació d’aquesta tradició i de tot allò que es pot trobar durant el recorregut”. L’edil ha recordat que “des de l’any passat s’han condicionat més trams de pista perquè la Rogativa no passe per la carretera, de manera que s’ha millorat la seguretat. A més, queda molt complet per a gaudir dels bonics espais
que travessa el nou camí”. Rhamsés també ha explicat que “igual que es va fer l’any passat, a la Torreta està tot organitzat per a no creuar la carretera i que l’aparcament i el dinar dels romers i romeres tinga lloc al mateix costat d’aquesta”.

També cal destacar que l’Administració de Vallivana ha fet uns peirons al principi i al final del camí de la Rogativa. Aquestos acolliran els diferents actes de salutacions durant la Rogativa.

La zona d’aparcament de la Rogativa estarà ubicada en l’esplanada al costat de la Torreta. Aquesta té unes dimensions considerables per albergar tots els vehicles que s’hi desplaçaran. D’aquesta manera, al pinar de l’altra banda de l’edifici, s’habilitarà per al dinar dels romers i romeres. Així, la Rogativa transcorrerà en una sola banda de la carretera, ja que l’altra és zona de treball de les obres. A més, s’ha condicionat el tram de la carretera antiga que presentava alguna dificultat.

Inici del cicle de Rotllos i Primes

Morella comença el tradicional cicle de Rotllos i Primes el dijous 25 d’abril. Aquest comença amb la rogativa de Sant Marc fins a l’ermita d’aquest sant a Torremiró i recorre les diferents ermites, masies i peirons del terme fins a finals de juny. El cicle de Rotllos i Primes és una tradició medieval per diferents nuclis de població, en els quals, antigament habitava més gent.

Finalment, cal recalcar que l’ajuntament de Morella recolza aquesta tradició ajudant al manteniment dels ‘Rotllos i Primes’ del terme. Després de Sant Marc, els propers vots d’aquest calendari seran a Sant Pere dels Llivis, Sant Pere d’Herbeset, Apòstols de la Llécua, Santa Creu de Font d’En Torres, Santa Creu de la Pobleta, Sant Isidre d’Herbeset, Santa Bàrbara de Regatxol, Sant Antoni de Morella la Vella i Sant Pere del Moll.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA