Morella, per la Memòria Històrica i la lluita contra el despoblament

647
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

-El President de la Generalitat Valenciana i el Director de Serranía Celtibérica van participar en la presentació i reclamen mesures urgents per fer front al despoblament

-El diumenge, l’acte de Memòria històrica dels 100 anys de Francisco Pla Meseguer, ‘La Pastora’, va ser tot un èxit de participació

Morella ha tingut dos actes culturals al llarg del cap de setmana amb els quals dóna veu a alguns temes i problemes que afecten al seu territori. Per una banda, el dissabte la Sala del Justícia albergava la presentació del llibre Los últimos. Voces de la Laponia española que tracta sobre el despoblament, sobre el qual Morella va denunciar aquest problema i va posar èmfasi en la necessitat d’implementar mesures urgents per tal de frenar aquest problema. D’altra banda, el diumenge va tindre lloc una xerrada al voltant dels 100 anys de Francisco Pla Meseguer, ‘La Pastora’ en el qual va destacar la participació de la seua neboda, Elena Solanas, que va contar les circumstàncies familiars i les dificultats per tindre informació i contacte amb ell.

Los últimos conta diferents vivències personals de gent d’arreu dels territoris de Serranía Celtibérica i mostra com aquestes veuen el despoblament de la seva terra. Aquesta engloba a Burgos, Cuenca, Guadalajara, La Rioja, Soria, Segovia, Teruel, Saragossa, Valencia i Castelló. Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana, va declarar que “és un tema prioritari per al govern de la Generalitat ja que es veu afectada una gran part del territori”. Així, les mesures que s’han de dur a terme són de diferents disciplines com legislatives, estructurals o en fiscalitat i inversions.

L’acte ha emplenat la Sala del Justícia de l’ajuntament de Morella per a escoltar els participants del debat. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha volgut “donar l’enhorabona i les gràcies a l’autor per reflectir el problema que afecta a tantes regions. A més, agrair la presència del President de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, i del Director del Instituto Serranía Celtibérica, Francisco Burillo, de manera que es puguin unir esforços i frenar el problema del despoblament”.

100 anys de Francisco Pla Meseguer, ‘La Pastora’
El diumenge la Sala del Justícia va albergar una la Jornada de la Memòria Històrica, el centenari de Florencio Pla Meseguer ‘La Pastora’ organitzada per la Organització d’Amics de Francisco Pla Meseguer de Vallibona. Allí van explicar tot el que va suposar la Guerra Civil i els maquis a les nostres terres així com refer la memòria de ‘La Pastora’ que s’ha tergiversat amb el pas del temps i la discriminació que va sofrir per la seua disfunció sexual.

“Un país sense memòria no té futur” van repetir els quatre interlocutors de la conferència en la qual van intervindre Josep Sánchez Cervelló, autor de Maquis, el puño que golpeó el franquismo, Raül González, autor de Tragèdies silenciades, i Elena Solanas, neboda de Florencio, va girar al voltant de la figura de ‘La Pastora’ i la seua importància durant la Guerra Civil a la zona dels Ports i Alt Maestrat. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, va aprofitar per donar les “gràcies a tots els participants i en especial a Elena Solanas que va donar un punt de vista diferent i va denunciar com s’ha canviat la història amb el pas del temps i la necessitat de fer justícia amb les persones com Florencio”.