Morella participa en la I Jornada Formativa on-line Ciutats Amigues de la Infància de la província de Castelló

112

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

L’Ajuntament de Castelló, així com els ajuntaments de Morella i la Vall d’Uixò i UNICEF Comitè Comunitat Valenciana, organitzen les I Jornades online sobre Ciutats Amigues de la Infància de la Província de Castelló, que s’han inaugurat aquest matí.

Durant les dues sessions de formació previstes, Castelló, Morella, La Vall d’Uixò i UNICEF Comitè Comunitat Valenciana oferiran als assistents un espai virtual de formació i intercanvi d’experiències amb governs locals, personal tècnic i professionals interessats a treballar a favor de la infància i l’adolescència. A més, els representants polítics dels citats municipis han participat en la inauguració de les jornades.

Els més de 120 participants inscrits de 48 municipis de tota la Comunitat Valenciana coneixeran detalladament el procés de candidatura i obtenció del reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància; escoltaran l’experiència de l’Ajuntament d’Avilés de la mà de la seua alcaldessa Mariví Monteserín, amb ampli recorregut en polítiques municipals d’infància, i s’informaran sobre aspectes pràctics com la posada en marxa de consells de participació infantil i l’elaboració de plans locals d’infància i adolescència, així com la importància de promoure la participació en els centres escolars i les estratègies per a dur-ho a terme.

A més, la directora general d’Infància i Adolescència de la Generalitat Valenciana, Rosa Molero, compartirà els avanços en l’elaboració de l’Estratègia d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana.

L’entorn virtual en el qual es desenvolupen les jornades pretén ser un espai innovador per a facilitar la participació de tots els municipis assegurant les mesures de prevenció de salut necessàries, sense oblidar la necessitat de mantenir les accions formatives en matèria de participació infantil i drets d’infància.

Els tres municipis organitzadors de les jornades, que ja compten amb el reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància, se sumen a altres 11 municipis de les províncies d’Alacant i València (Alcoi, Teulada-Moraira, Xàbia, Mislata, Quart de Poblet, Picassent, Torrent, Almussafes, Alzira, La Pobla de Farnals i Sagunt), la qual cosa eleva a 14 els municipis valencians que ostenten aquest reconeixement. Una xifra que s’espera augmentarà l’any entrant. En la convocatòria actualment en marxa hi ha 9 nous municipis de la comunitat candidats al fet que es reconega el seu compromís amb els drets d’infància i l’esforç pressupostari per a avançar en el benestar dels xiquets i xiquetes de la seua localitat.

Durant la inauguració, Amparo Marco, alcaldessa de Castelló, ha ressaltat que “Castelló va ser reconeguda en 2018 com a Ciutat Amiga de la Infància en reconeixement al compromís i esforç del govern municipal per a situar a la infància i adolescència en el centre de la nostra agenda política, impulsant iniciatives perquè Castelló siga una ciutat en la qual els xiquets, xiquetes i adolescents tingueren veu i puguen realitzar propostes sobre la ciutat que volen.

Exemple d’aquest compromís són l’I Pla municipal de la Infància de Castelló i la creació del Consell Municipal de la Infància i l’Adolescència. Hem de continuar avançant en la línia de garantir els drets dels més xicotets i assegurar la seua participació en el disseny de les ciutats i les polítiques locals i, amb jornades aquesta, volem conèixer i compartir experiències d’èxit entre els municipis.”

Per part seua, Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, va recordar que “Morella ha sigut una de les primeres ciutats de Castelló a obtenir el reconeixement CAI, augmentant d’aquesta manera la conscienciació de la ciutadanía en la importància de la participació infantil i juvenil”

L’alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tania Baños, va ressaltar en la inauguració que “Com a institucions públiques hem d’escoltar la veu de les xiquetes i els xiquets, perquè una democràcia real ha d’incloure la participació activa de tota la ciutadania i posar-la en el centre de les polítiques com hem fet des de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó amb la creació i consolidació del consell d’infància”.

Sobre Ciutats Amigues de la Infància

Ciutats Amigues de la Infància és una iniciativa internacional d’UNICEF que cerca promoure el compliment dels drets de les xiquetes, els xiquets i els adolescents d’acord amb la Convenció sobre els Drets del Xiquet en l’àmbit local. A Espanya és liderat per UNICEF Espanya des de l’any 2001 en aliança amb el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030l, la Federación Española de Municipios y Provincias i l’Instituto Universitario de “Necesidades y Derechos de la Infancia y la Adolescencia“.

www.ciudadesamigas.org

Sobre UNICEF

UNICEF treballa en alguns dels llocs més difícils per a arribar als xiquets i xiquetes més desfavorits del món. En 190 països i territoris, treballem per a cada xiquet, a tot arreu, cada dia, per a construir un món millor per a tots.