Morella organitza la VII Jornada Intercomarcal sobre la Guerra Civil el 6 d’abril

95
PUBLICITAT

Més de 20 experts, entre els que no figura cap dona, impartiran les conferències

Morella acollirà la VII Jornada Intercomarcal sobre la Guerra Civil el proper 6 d’abril, en aquest cas centrada en les línies de defensa des de Terol fins a l’Ebre en el 38. El Centre d’Estudis i Documentació de la Guerra Civil espanyola, de la Fundació Caixa Vinaròs, ha organitzat ja sis edicions de la Jornada intercomarcal sobre la Guerra Civil a: Vinaròs, Alcanar, La Pobla de Benifassà, Vinaròs, Traiguera i Batea. Ara és el torn de Morella amb la col·laboració també del Grup d’Estudis de la Batalla de Llevant i una vintena de ponents entre els quals no figura cap dona.

Començarà a les 9.00 hores amb la intervenció de l’alcalde de Morella i dels representats dels tres centres organitzadors i continuarà amb una breu visita guiada a les dos exposicions: la Guerra Civil a les comarques dels Ports i de l’Alt i Baix Maestrat i El pati de les tres palmeres, penal de Sant Miquel dels Reis. També està previst el visionat d’un vídeo sobre el Museu Front de Llevant

Adrià Cabezas impartirà la primera ponencia, ‘Les línies de defensa de la batalla de Terol’ a les 10 hores, seguit de Ricard Martí, que se centrarà en ‘Les línies de defensa des de l’Aragó fins a la Línia 2 de Catalunya dissenyades per Ferdinand Otto Miksche’. Després d’una pausa, Carlos Mallench i Blas Vicente abordaràn ‘La primera línia defensiva de l’exèrcit de maniobra: la batalla de Llevant’, seguits per Daniel Arasa amb ‘La batalla de l’Ebre: les línies de defensa i la propaganda’.

Comunicacions

Una volta conclòs el dinar, la programació continuarà amb una visita al museu vivent sobre la guerra Civil previst a l’Albereda i, a partir de les 15.30 hores, les comunicacions sobre els combats i l’evolució en la guerra.  José Manuel de Antonio Otal i Ramiro Perez Milian parlaran de ‘Fortificar en retirada. Conjunt del Monte del Tio Borrego (Cabanes, Castelló): testimonis, arqueologia i context’,  José Vicente Moya Julve exposarà ‘El  avance  hacia  el río San Miguel.  Combates,  anécdotas  y curiosidades de la batalla’ i Carlos Mallenc i Blas Vicente se centraran en ‘Bombas republicanas sobre Morella’. Tancaràn l’apartat Adrià Serret Amorós i Rafael Serret Serret amb ‘Guerra i repressió a Herbers’ i Lluís Galocha amb ‘12 trinxeres – 12 objectes – 12 històries’.

El segon bloc de comunicacions aborda els noms propis en la contesa. Estan incloses les ponències de  Joan Ferreres i Nos sobre ‘L’estada de la Legió Condor a Sant Jordi del Maestrat a partir dels testimonis i les fotografies, 1938’, Jordi Tàrrega Sangüesa amb ‘La mort de Matías Sangüesa. Una pèrdua important durant la guerra’ i Jordi Aguilar amb ‘La família Aguilar víctima de la repressió franquista. Els últims d’aquest apartat seran Jesús i Raül Vidal García amb ‘Forcall, esperanza hacia la libertad. Las huellas del franquismo a través de la vida de un miliciano republicano’

Després del debat i una pausa per al café aplegarà el torn de la repressió amb quatre noves ponències: Juan Luis Porcar Orihuela i Narcís Tena Sales sobre ‘La repressió franquista contra les dones dels Ports: Violència, control i sotmetiment’; Antonio Arnau Munuera i Jesús Maestro Bartolomé amb ‘San Miguel de los Reyes, patio de las tres palmeras’; Francisco Mezquita Broch amb ‘Avals i certificats per ingressar a l’Institut de batxillerat de Castelló, des de les comarques de l’Alt, Baix Maestrat i dels Ports (1936-37)’; i José Manuel de Antonio Otal i Francesc-Xavier Duarte Martínez, que exposaran ‘Arqueologia del conflicte al cementeri de Morella (1938)’. Després del debat, la Rondalla de Morella interpretarà cançons de la guerra al Teatre Municipal.

Cal recordar que  la inscripció és gratuïta i s’ha de fer abans del 18 de març. Les persones interessades a assistir a la Jornada han d’enviar un correu electrònic a l’adreça electrònica: centredestudisdelsports@ymail.com. Si volen dinar al restaurant El Mesón del Pastor amb la resta de participants (menú de 32 euros, amb la beguda i el cafè inclosos), han d’adjuntar al missatge el rebut de la transferència de 32 euros feta al número de compte: ES62 2100 9147 7813 0013 7569 i indicar a l’apartat de “Concepte” el nom i els cognoms de la persona que assistirà.