‘Morella Negra com la trufa’ planteja un intens cap de setmana literari

761
PUBLICITAT
  • La setena edició del festival gastro-literari tindrà lloc des del 18 fins al 20 de febrer al Teatre Municipal
  • El dissabte 19 de febrer tindrà lloc l’entrega del premi Tuber melanosporum a un escriptor o escriptora novell

Com ‘La canyeta literària’ i l’ajuntament de Morella van anunciar fa uns dies, aquest mes de febrer torna el festival gastro-literari ‘Morella Negra com la trufa’. Aquesta setena edició presenta una programació més completa del que la COVID-19 va permetre l’any 2021, de manera que el Teatre Municipal acollirà les taules redones i xerrades des del divendres 18 de febrer fins al diumenge 20 del mateix mes. Un cap de setmana intens amb la novel·la negra com a protagonista i on tindrà lloc un l’acte de lliurament del sisè premi Tuber melanosporum, el qual premia a l’escriptor o escriptora novell amb una novel·la escrita entre l’1 de setembre del 2020 i el 31 d’agost de l’any 2021.


En aquesta setena edició participaran escriptors i escriptores de renom com Domingo Villar, Alicia Giménez Bartlett, Santiago Díaz, Luis Roso, Ines Plana, Carlos Salem i Susana Rodríguez Leazun en les diferents converses i taules redones programades. A més, tornarà Carlos Quílez, el qual ja és un col·laborador habitual del festival, i presentarà el seu llibre El contragolpe.


La regidora de Promoció Turística, Mari Carmen Escuder, ha destacat que “es tracta d’un festival que ja s’ha fet un lloc en el calendari cultural de Morella, en el qual venen autores, autors i experts per a disfrutar d’aquest característic gènere literari”. L’edil ha explicat que “després que la situació sanitària obligara a reduir els actes de l’edició anterior, ens alegra que aquest any es puga comptar amb una programació completa, encara que, si queda reduïda la part més gastronòmica i no hi haurà degustacions de plats i pinxos”.


D’altra banda, el comissari de ‘Morella Negra com la trufa’, Jorge García, ha remarcat “la importància que ja té aquest festival, el qual compta amb escriptors i escriptores de renom” i ha afegit que “aquesta edició tindrem una taula amb guanyadors, guanyadores o finalistes del Tuber melanosporum, els quals han publicat més llibres després de convertir-se en tubers”.
Cal recordar que, La música de los huesos, de Nagore Suárez; La dentellada, d’Eduardo Fernán-López; Odio en las manos, de María Gómez; Si no et salven les dones…, de Pius Fransoy i El suicidio de Willy Malpica, de Dani Ferrairó, són les novel·les que opten al Tuber melanosporum 2022. A més, els autors i autores nominades també participaran en una taula redona el dissabte a les 12.00 hores.


‘VII Morella Negra com la trufa’ és un festival gastro-literari emmarcat dins de les XIX jornades de la trufa Morella-Els Ports. Així, aquest es compon de taules redones, xerrades i presentacions de llibres al voltant de la novel·la negra i es combinen amb la gastronomia local especialitzada en la trufa negra dels Ports. Aquesta serà la setena edició del festival, el qual cada any compta amb personalitats, especialistes, escriptors, escriptores i, en definitiva, amants de la novel·la negra. Tota l’actualitat del festival es pot seguir a través de la seua web, www.morellanegra.com.


Programació de ‘Morella Negra com la trufa’ 2022


La setena edició de Morella Negra com la trufa tindrà el seu acte inaugural el divendres 18 de febrer a les 19.30 hores amb la presència de l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, la diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz, la regidora de Cultura de Los Llanos de Aridane, Charo González, i el comissari García. A les 20.00 hores comença el festival amb Mejor humano que algoritmo amb Nacho Cabana i Karina Tizano.


El dissabte 19 de febrer és el dia principal del festival, el qual concentra la majoria d’activitats i les més destacades. Així, la jornada s’iniciarà a les 10.00 hores amb una visita guiada a la Morella més negra amb un recorregut pels principals monuments de la ciutat amb les històries d’assassinats que ocorriren a Morella. A continuació, la taula de Tubers 2022 a les 12.00 hores. Aquesta estarà moderada per Laura González i comptarà amb els i les finalistes del premi Tuber melanosporum. El matí finalitzarà amb un vermuth literari pels establiments de Morella a partir de les 13.30 hores i a les 14.30 hores, menú temàtic Comisario Montalbano, la cocina de Andrea Camilleri al restaurant Casa Roque.


L’activitat literària torna a les 18.00 hores al Teatre Municipal amb la taula redona Y después del tuber, ¿qué? amb Santiago Díaz, Ines Plana i Luis Roso i moderada per Éric Gras. A les 19.10 hores, connexió amb Los Llanos de Aridane amb Alexis Ravelo, director del festival Aridane Criminal. Aquesta edició de Morella Negra tindrà una acció solidària amb les persones afectades per l’erupció del volcà de La Palma d’aquesta població. A les 19.25 hores, lliurament del VI premi Tuber melanosporum. Finalment, El arte de contar acomiadarà aquesta jornada amb Domingo Villar i Alicia Giménez i moderada per Mariola Nos.


El diumenge 20 de febrer s’acomiadarà aquesta sèptima edició amb diversos actes. A les 10.00 hores, tindrà lloc una ruta guiada De mano airada: crímenes en Morella a principios de siglo XX amb Oscar Sipán i Daniela Nikolova. A les 11.30 hores, taula redona sobre El contragolpe moderada per Fidel Masreal i amb Carlos Quílez. A les 12.30 hores, presentació del nou Festival literari de Morella amb Elena Moya. El festival acabarà amb la taura El lado más oscuro del trhiller moderada per Santiago Álvarez i on participaran Carlos Salem i Susana Rodríguez.