“Morella negra com la trufa”: comença el cap de setmana gastro-literari de Morella

268

La novel·la negra i la trufa són les protagonistes aquest cap de setmana a Morella. Laura González, Xavi Borrell, Josep Martí Gómez, José María Mena, Graziella Moreno, Pere Cervantes, Àngel Gil Cheza i Isidro Garrido estaran els propers tres dies a la localitat dels Ports

Morella s’endinsa en el seu cap de setmana més negre, amb la celebració de “Morella negra com la trufa”. El primer certamen de novel·la negra de la localitat, que es combinarà amb les degustacions de plats elaborats amb el diamant negre de la cuina morellana, la trufa. En la jornada d’avui, arranquen aquestes jornades, amb la presència de Laura González, directora i presentadora del programa Todos somos sospechosos de Ràdio 3, i l’escriptor Xavi Borrell, que llegirà el manifest contra la violència de gènere. Una cita en la que hi haurà degustació de pinxos negres de trufa elaborats pels restaurants Vinatea, Fonda Moreno i La Fonda.

El regidor de turisme, Jorge Garcia, explica que “aquesta és una proposta singular, que pretén unir el món de la cultura amb la gastronomia i, en concret, amb un producte de gran prestigi culinari com és la trufa”. I també indica que “aquestes jornades literàries comptaran amb prestigiosos autors especialistes en novel·la negra, amb periodistes i professionals que abordaran aquest gènere literari i que ens oferiran taules rodones de gran nivell”. Així, demà dissabte, el protagonisme serà per als “crims reals i crims de ficció”, amb una taula rodona amb el periodista Josep Martí Gómez, l’ex-fiscal en cap del TSJC, José Maria Mena, i la jutge i escriptora, Graziella Moreno. D’aquesta manera es podran observar casos reals i el seu punt de vista des del món literari. Una altra de les activitats de dissabte serà la trobada dels alumnes de l’IES Els Ports amb l’escriptor i sub-comissari de la Policia Nacional, Pere Cervantes. Diumenge, serà el torn per “Escriptors lligats al territori”, amb una taula rodona moderada per Xavi Borrell i que comptarà amb Pere Cervantes, Àngel Gil Cheza i Isidro Garrido. En aquesta s’abordarà la importància del lloc en el qual es desenvolupa la trama. La proposta combina la literatura amb la gastronomia i durant tot el cap de setmana s’instal·larà l’espai Gastro-Literari “Sergi Beser”, on es podran degustar pinxos negres i vi. En aquest, després de les taules rodones, es podran adquirir llibres, els escriptors signaran les seves obres i conversaran amb els lectors. Finalment, diumenge es tancaran les jornades amb cinema, amb la pel·lícula “Misericòrdia: els casos del departament Q”.

“Morella negra com la trufa” és la principal novetat de les XIII Jornades de la Trufa, que s’estan celebrant a la localitat des de mitjans de gener i es prolongaran fins al 13 de març. Aquestes són tot un referent i compten amb menús temàtics, protagonitzats pel diamant negre de la cuina, en dotze restaurants. A més, els divendres a la nit estan tenint lloc els show-cookings o demostracions en viu, en els quals els restauradors mostren els secrets d’aquest ingredient i les seves particularitats. Els primers han sigut a càrrec dels restaurants Casa Roque, Casa Pere, Cardenal Ram i Palau dels Osset. La setmana que tornaran amb Mesón del Pastor i, ja al març, el 4 serà el torn del Daluan i el 11 de El Faixero i Pizzeria Lola. A més, aquestes demostracions de cuina en viu s’estan combinant amb tallers de degustació, com els d’olis mil·lenaris de la Mancomunitat de la Taula del Sénia o el de Productes Morella. El dia 5 de març serà el torn dels vi de Denominació d’Origen Terra Alta.