Morella ix a buscar a la Mare de Déu a Vallivana en la Rogativa del 54 Sexenni

614
Morella ix a buscar a la Mare de Déu a Vallivana en la Rogativa del 54 Sexenni
Morella ix a buscar a la Mare de Déu a Vallivana en la Rogativa del 54 Sexenni
PUBLICITAT

Morella es prepara per a rebre aquest cap de setmana a la Mare de Déu de Vallivana i, per tant, per a viure el moment més emotiu de les festes sexennals. En la jornada d’avui, els romers han eixit de la ciutat per a recórrer a peu els 24 quilòmetres que separen la ciutat del santuari, on es venera la patrona. Demà, el recorregut es realitzarà al revés i la Mare de Déu entrarà a la ciutat quan cau el sol. En eixe moment, tot el poble, amb les seues danses, elements civils i religiosos, la rebrà al Pla dels Estudis.

La corporació municipal participa en aquesta Rogativa especial del 54 Sexenni. Així, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, acompanyat dels regidors i del President de la Generalitat Valenciana, el morellà Ximo Puig, recorren avui part del trajecte que separa Morella del santuari.

A la Rogativa, la bandera blanca marca el pas i la segueixen la creu i tots els rogativeros. Mentre s’avança, els càntics de veneració a la patrona se succeeixen. El recorregut es manté respecte als últims anys, amb més trams per camins i sendes rehabilitades i amb les parades de l’Hostal Nou, la Torreta i el Pont de la Bota, junt amb la nova senda de Vallivana que fa que la Rogativa no passe per la carretera N-232.

Cal recordar que la Rogativa es realitza el primer dissabte de maig, excepte en any sexennal. En éste, es realitza el dia abans de l’entrada de la Mare de Déu a Morella, per a celebrar el Sexenni i en el mes d’octubre, quan es tornarà al Santuari.

L’artesania del paper arrissat
A més de la Rogativa, Morella viu este divendres el muntatge dels elements decoratius dels carrers per al 54 Sexenni. Els veïns i veïnes de Morella instal·len els tapissos de paper arrissat i altres tipus d’adorns als principals carrers per on transcorren les processons i Retaules. Des de fa més d’un any els morellans i morellanes participen intensament en l’elaboració d’aquestos tapissos.

En total, 15 carrers i dos Conventets utilitzaran esta singular tècnica artesanal , la qual treballa diferents maneres de plegar paper de seda, per a decorar la ciutat. Unes vies que s’acabaran de muntar esta mateixa nit, perquè quan entre la Mare de Déu de Vallivana, la població la reba amb el millor engalanament. Els adorns suposen més de dos quilòmetres de tapissos i s’utilitzen uns 3.000 quilòmetres de tires de paper arrissat d’un centímetre d’ample. Estes curioses dades cobren importància donada la peculiaritat d’esta artesania que és única a Espanya i que reviu massivament la població morellana cada sis anys.