Morella inicia la digitalització d’aigües amb 9 municipis d’Aragó i Catalunya

213
cte de presentació del PERTE en Tortosa
cte de presentació del PERTE en Tortosa
PUBLICITAT

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, l’alcalde d’Alcanyís, Ignacio Urkizu, i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, han donat a conéixer el projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) de digitalització i modernització del cicle urbà de l’aigua. Aquest inclou fins a nou municipis de les comunitats autònomes d’Aragó, Cartalunya i la Comunitat Valenciana, els quals han estat presents en l’acte de presentació.

El projecte té un pressupost conjunt de 13.423.179 euros amb ajudes dels fons europeus Next Generation. Alcanyís, Aldover, Deltebre, Monroig del Camp, Móra de la Nova, Morella, Paüls, Rubielos de Mora i Tortosa són les poblacions que realitzaran aquestes millores en la xarxa urbana d’aigües.

En el cas de Morella, el projecte compta amb un pressupost de 784.137 euros, i obté una ajuda del 85% d’Europa. D’aquesta manera, té en compte que es tracta d’un municipi d’escassa població, però una gran superfície, així com altres nuclis urbans i masos que li donen una elevada dispersió geogràfica.

Les millores estan enfocades a la sensorització i digitalització dels sistemes per a monitorar la quantitat i qualitat d’aigua extreta del medi natural. També reduirà la pèrdua d’aigua de tot el sistema d’aigua potable i assegurar la qualitat de la subministrada. A més, ajudarà a prevenir i alertar sobre fuites o l’ús inadequat en períodes de restricció o sequera, identificar i detectar abocaments contaminants i establir sistemes d’alerta enfront d’inundacions urbanes en episodis de pluja.

L’alcalde de Morella ha destacat que “és molt important que Morella forme part d’aquest PERTE per a millorar el sistema de distribució d’aigua, és un projecte ambiciós per a modernitzar les xarxes de distribució d’aigües”. L’edil ha afegit que “hem impulsat aquest projecte en la primera convocatòria del govern per a fons europeus perquè és una oportunitat per a millorar el servei de distribució d’aigües i clavegueram i la qualitat de l’aigua durant tots els processos”.


Consorci dels tres reis

Alcanyís, Morella i Tortosa formen el consorci dels tres reis com un projecte de col·laboració que potencia els trets comuns d’aquests tres territoris tan pròxims. Així, Rhamsés Ripollés, ostenta el càrrec de president d’aquest consorci des del principi d’aquest 2023 i en serà durant els pròxims dos anys.