Morella inaugura les jornades de ramaderia extensiva d’esMontañas

230
Inauguració de les Jornades de ramaderia extensiva d'esMontañas
Inauguració de les Jornades de ramaderia extensiva d'esMontañas
  • Aquestes formen part de les activitats celebrades a Morella com a Capital de la Muntanya Espanyola 2019
  • Les jornades es divideixen en els blocs de Ramaderia extensiva: economia, identitat i paisatge i Relat, desenvolupament i identitat dels territoris de muntanya a partir de les indústries creatives

Morella alberga, ahir i avui, les jornades de Ramaderia extensiva i d’Indústria creativa organitzades per l’ajuntament i l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, esMontañas. Així, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el director adjunt de l’Agència Valenciana Antidespoblament, el Diputat Provincial d’Acció contra el Despoblament i Desenvolupament Rural, Santiago Pérez i el President d’esMontañas, Paco Boya, van inaugurar ahir aquest congrés, el qual “és molt important a causa de la gran quantitat d’explotacions ramaderes que hi ha a la nostra zona el qual és un dels principals motors econòmics amb una llarga tradició a la comarca” va destacar Rhamsés.

Cal explicar que aquesta és l’última de les activitats que es realitzen a Morella com a Capital de la Muntanya Espànyola 2019, i en aquest acte Aínsa Sobrabe agafa el relleu de la capitalitat per a l’any 2020. Així, Rhamsés li va entregar una fotografia feta des de Torremiró (Morella), en la qual es veuen els Pirineus del fotògraf local Rafa Ruiz, a l’alcalde d’Aínsa, Enrique Pueyo. Aquesta és una mostra d’unió entre els dos pobles, “la unió entre muntanyes” ha comentat l’edil.

Ripollés va explicar que “des de l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya es busca donar veu als problemes de les zones rurals i aprofitar les oportunitats que tenen i frenar el greu problema de despoblament que patim”. L’edil va explicar que “aquest és un problema que no solucionarem en dos dies, però que hem de parlar bé del món rural i buscar solucions des dels pobles, de manera que els portaveus dels pobles hem de ser les administracions pròximes i la gent que vivim ací”.

Cal explicar que aquestes jornades estan dividides en dos blocs. El primer amb el títol Ramaderia extensiva: economia, identitat i paisatge, el qual va tindre lloc ahir a la vesprada i continua avui pel matí, i el segon anomenat Relat, desenvolupament i identitat dels territoris de muntanya a partir de les indústries creatives, el qual tancarà les jornades aquesta vesprada.

Així, la ponència inaugural sobre la Situació en el sector boví. Evolució, tendències i situació actual de l’explotació d’animals va estar a càrrec de Matilde Moro, Directora técnica Nacional de la Asociación de productores Vacunos (ASAPROVAC). També van participar en la jornada d’ahir el Tècnic de laboratori MSD, Javier Lillo, el Gerent d’EMBRYOFIM, Honorio Caceller, i el Director creatiu de Copiloto Estudio i membre de l’explotació Mas d’Amela de Morella.