Morella i Besalú homenatgen al professor Manuel Grau Monserrat

560
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, han presidit, este matí, els actes d’homenatge al professor Manuel Grau Monserrat amb motiu dels 30 anys de la seua mort. Així, des d’ambdós municipis es vol posar en valor i divulgar la seua figura, a la vegada que enfortir les relacions i projectes de col·laboració entre aquestos.

És per això que, en primer lloc, el saló d’actes de l’ajuntament de Besalú han signat el conveni de col·laboració per a dedicar l’any 2022 al professor. Aquest conveni té l’objectiu de posar en valor el llegat i la figura de Manuel Grau Monserrat i dedicar-li l’any 2022. Ambdós municipis es comprometen a crear una comissió de treball que coordine i organtize el conjunt d’activitats i iniciatives, impulsar aquest calendari i treballar pel suport de l’any des d’altres administracions, entitats i col·lectius. Les activitats programades tindran lloc durant els pròxims mesos i la voluntat és de continuar amb la col·laboració dels dos pobles amb altres iniciatives. A més, a l’acte ha assistit una nombrosa delegació de veïnes i veïns de Morella, els quals han aprofitat l’ocasió per a viatjar per diferents pobles de Girona. Aquest ha estat organitzat per l’ajuntament de Morella.

Junt amb l’acord del conveni, els alcaldes s’han fet entrega dels detalls commemoratius en record del professor Grau. Luís Guinó ha entregat el pont de plata de Besalú a l’alcalde de Morella i Rhamsés ha entregat un detall amb la silueta de Morella. A més, el primer edil morellà ha signat al llibre d’honor de Besalú. A continuació, s’han dirigit al barri jueu on s’ha fet una ofrena floral on està ubicada la placa en record de Manolo Grau i han traslladat unes paraules. Per a acabar, el grup morellà ha recorregut el municipi de Besalú en una visita guiada.

Cal recordar que Morella i Besalú estan unides per la figura d’aquest catedràtic en Geografia i Història que va publicar algun dels seus estudis sobre la història de Morella com Musulmans als Ports de Morella i La Judería de Morella (siglos XIII-XIV). Manolo Grau va nàixer a Morella i va contribuir de valent als estudis històrics tant de la seua ciutat natal com de Besalú.

D’aquesta manera, Rhamsés ha destacat que “Manuel Grau és una figura molt important per a les dues poblacions pels seus estudis històrics, la qual cosa forma un nexe d’unió que ara volem enfortir més que mai”. L’edil ha explicat que “Besalú i Morella tenim una rica història compartida, referents en patrimoni, en turisme i amb el record de qui va suposar la persona de Grau Monserrat, volem teixir nous projectes de col·laboració”. També ha volgut “agrair a l’ajuntament de Besalú per acceptar, des del primer moment, la proposta, així com l’acollida d’avui a tots els morellans i morellanes que ens han acompanyat i que esperem retornar amb una visita seua a la nostra ciutat”. D’altra banda, Lluís Guinó, ha remarcat “este conveni és l’inici d’una estreta col·laboració entre Besalú i Morella i, esperem que, d’un possible agermanament”.