Morella homenatjarà a les víctimes dels camps de concentració nazis

779
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

Alumnat i professorat de l’IES Els Ports, l’alcalde de Morella i el
President de la Generalitat Valenciana viatjaran a Mauthausen

El dissabte 5 de maig l’IES Els Ports entregarà una placa en
record a les 21 persones de la comarca víctimes de l’holocaust

Morella participarà la setmana que ve en l’homenatge a les víctimes dels camps de concentració nazis. D’aquesta manera, l’IES Els Ports i l’ajuntament de Morella han organitzat un viatge, amb la col·laboració de l’Associació Amical de Mauthausen, per a honrar la memòria d’aquestes víctimes de l’holocaust, entre les quals hi havia 21 veïns de la comarca. Així, Morella pretén conéixer de més prop aquesta part de la història.

El viatge a Mauthausen serà dels dies 4 fins al 7 de maig i participarà alumnat i professorat de l’IES Els Ports, així com l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés. A més, també participaran representants d’altres localitats i instituts com de Pego, Turís, Bunyol i Benaguard. Aquestos coincidiran amb el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, durant els actes oficials del dissabte i diumenge. Cal recordar que l’IES Els Ports va guanyar el I Concurs Educatiu de Projectes Educatius sobre Holocaust i Valors l’any 2017.

L’alcalde de Morella ha destacat que “aquesta part de la història cal conéixer-la millor, ja que molts veïns de la zona en van formar part”. L’edil ha afegit que “la memòria històrica és fonamental perquè les barbàries del passat no tornen a repetir-se”. Rhamsés ha comentat que “estem preparant diferents activitats al voltant d’aquest tema a més del viatge com posteriors xerrades i exposicions”.

El dissabte els i les representants de Morella i la comarca participaran en l’homenatge a Gusen a la Plaça del Memorial amb els actes internacionals. En aquest, l’alumnat de l’institut interpretarà la Sarabanda in memoriam
composada pel morellà Toni Ortí especialment per a l’acte i entregaran una placa en record a les víctimes de la comarca. El diumenge al matí també participaran en els diferents actes programats als camps de concentració de Mauthausen.

Cal assenyalar que Mauthausen va ser un dels camps de concentració més cruels en la Segona Guerra Mundial, ja que per aquest van passar 200.000 persones, de les que van ser assassinades 120.000. Entre elles, vint-i-un veïns de diferents pobles de la zona com són Ares, Benassal, Castell de Cabres, Culla, Cinctorres, Forcall, Morella, Portell, Sorita, Vallibona i Villores.

L’any 2015 es van complir 70 anys de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen i es van realitzar diferents activitats per tal d’homenatjar a les víctimes i conéixer aquesta part de la història.

Així, durant aquest any es van realitzar conferències, exposicions, un cicle de cinema i un acte institucional en el qual es va instal·lar una placa commemorativa. D’aquesta manera, les entitats
involucrades en el projecte continuen col·laborant i una mostra d’aquestacol·laboració és tota l’activitat programada per al 2018.