Morella homenatja a les víctimes de Mauthausen

644
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

La ciutat de Morella ha celebrat avui un acte en record i homenatge de les víctimes de l’holocaust en el 76é aniversari de l’alliberament dels camps de concentració. Aquest ha comptat amb la participació de l’IES Els Ports on l’alumnat ha llegit el manifest i ha recitat diversos poemes. A més, els músics Andrés Ortí, Jose Vicente Castel i Toni Ortí han interpretat la Sarabanda in memoriam composta per aquest últim en record dels 21 veïns de la comarca que van patir i morir en el camp de Mauthausen i els seus subcamps.

D’aquesta manera l’institut i l’Ajuntament de Morella han recordat a Alfredo Rovira, d’Ares, Graciano Sangüessa, de Benassal, Joaquín Gil, de Castell de Cabres, Camilo Castellfort i Demetrio Bellés, de Culla, José Carceller i José Ripollés, de Cinctorres, Francisco Bordàs, Juan Miralles i Gaspar Omedes, de Forcall, José García, José Urquizo, Manuel Bellés, Manuel Bonet i Manuel Ferrer, de Morella, Julián Centelles, de Portell, Julio Arrufat, de Sorita, Francisco Benet i Marcelino Ortí, de Vallibona, i Manuel Fuster i Felipe Pallarés, de Villores. També a la resta de víctimes del nazisme i han fet una ofrena de flors en la placa ubicada en aquesta plaça.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “ha sigut un acte molt emotiu per a commemorar el 76é aniversari de l’alliberament dels camps de concentració nazis on també van patir veïns de Morella i els pobles del voltant” i ha afegit que “és molt important defensar cada dia la tolerància i el respecte. No pensem que està tot guanyat”. L’edil ha recordat “als 21 veïns de la comarca que van patir i morir en aquestos camps de concentració”. Finalment, ha agraït que “l’institut realitze iniciatives com esta, ja des de fa anys on, fins i tot, algun any han participat en els actes internacionals als camps de concentració de Mauthausen”.

Cal assenyalar que Mauthausen va ser un dels camps de concentració més cruels en la Segona Guerra Mundial, ja que per aquest van passar 200.000 persones, de les que van ser assassinades 120.000. Entre elles, vint-i-un veïns de diferents pobles de la zona com són Ares, Benassal, Castell de Cabres, Culla, Cinctorres, Forcall, Morella, Portell, Sorita, Vallibona i Villores. 

L’any 2015 es van complir 70 anys de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen i es van realitzar diferents activitats per tal d’homenatjar a les víctimes i conéixer aquesta part de la història. També durant l’any 2018 va haver-hi actes, així com alumnat de l’IES Els Ports va viatjar a Mauthausen i altres camps de concentració i participar en els actes internacionals d’aquesta data.