Morella-Forcall, el paradís de l’escalada creat per Diego Miralles

2424
Diego Miralles a la tercera reunió de la via Gitana a la paret de Penya Alta. Una de les vies mes mítiques de la zona. Equipada per Alfredo Querol en 1997 i reequipada per Miralles en 2020.
PUBLICITAT

Les muntanyes escarpades dels termes municipals de Morella i Forcall són visitades anualment per centenars d’escaladors que gaudeixen de les més de 400 vies d’escalada equipades. Un autèntic paradís on pots trobar varietat d’aspectes com llargària, dificultat, tipus de pedra i, fins i tot, vies adaptades a diferents escoles d’escalada: esportiva o aventura. Aquesta oportunitat esportiva i d’oci ha esdevingut el projecte personal de Diego Miralles, qui ha obert prop de 350 vies en aquesta zona d’Els Ports. “Vaig començar a escalar amb 12 anys gràcies a la societat esportiva ESPEMO de Morella i mai he parat ja”, declara Miralles, un morellà que ha fet del seu poble un dels llocs més visitats per castellonencs, valencians, aragonesos, madrilenys i europeus de tot el continent.

“El meu treball em permet tindre dies lliures entre setmana i puc aprofitar per a gaudir del meu temps personal. L’escalada sempre m’ha agradat però trobar gent a qui li agrada la classe d’aventura és més complicat. Com que era difícil anar acompanyat, em vaig decidir per obrir vies a poc a poc”, explica Miralles. Al voltant del 2010 va començar aquesta aventura, tot i que ha tingut companys que l’han ajudat en alguns projectes. “He obert i equipat al Maestrazgo de Terol, a Montanejos, a la Matarranya i fins i tot al Brasil. Però la zona on més he treballat ha sigut la Mola d’En Camaràs”, admet l’escalador. Aquesta muntanya, situada entre Morella i Forcall, té quasi 7 km de llargària, suficients com per a contindre 5 sectors diferents d’escalada amb tipologies i característiques diferents entre si.

Com més vies s’obrin, més escaladors i escaladores pujen als Ports per fer esport i gaudir. En 2020, va ajudar a editar un llibre de Germà Gil amb fotografies, ubicació i la informació més important que s’ha de conéixer de més de 900 vies de Morella-Forcall, Vilafranca o muntanyes del Maestrazgo. “El que més m’agrada és l’escalada d’aventura o autoprotecció. És un treball mental dur, però que es gaudeix molt. Escalar una muntanya amb les mans sense més protecció que la teua força és complicat. Per això, obrim vies tant d’escalada d’aventura com esportiva, per fer que tota la gent puga vindre a la comarca dels Ports i ser capaç de tindre al seu abast una gran quantitat d’opcions”, diu Miralles. “Aquesta feina també va dirigida a tots els i les joves dels Ports que ara tenen més opcions d’oci i esportives. Em motiva que les noves generacions seguisquen gaudint de la muntanya com faig jo i la passió per aquesta activitat no es perda. Quan jo era jove era més difícil tindre tantes vies”, finalitza Miralles. De fet, el mateix dia que atenia a aquest diari confessava haver obert “una via al matí, ja que tenia temps lliure”.