Morella engega el cicle de ‘Rotllos i Primes’

155
Morella, ermita de Sant Marc

-Nota de l’Ajuntament de Morella- Morella ha començat el cicle tradicional de ‘Rotllos i Primes’ avuí, dia de Sant Marc, a Torremiró a l’ermita d’aquest sant. Aquest recorre tots els anys diferents ermites, masies i peirons de tot el terme fins a finals de juny i es tracta d’una tradició medieval per diferents nuclis urbans, els quals, antigament tenien una quantitat de població més abundant.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha acudit a aquesta primera cita del cicle de ‘Rotllos i Primes’ junt als veïns i veïnes que s’han congregat a l’ermita de Sant Marc. Així, Rhamsés ha destacat que “és una tradició que ve de l’època medieval, de quan la majoria de la gent de Morella vivia del sector primari i demanava un bon any de collita i pluges”. Així, actualment es manté la tradició en la qual els agricultors amfitrions de cada zona agraïen la visita dels veïns amb rotllos o primes, d’on s’ha extret el nom actual de la tradició.

Aquesta tradició també es coneix com a cicle de Rogatives, ja que en els seus orígens la gent es desplaçava a peu a quests paratges. A més, coincideix amb la tradicional Rogativa de Morella a Vallivana, per a venerar a la Mare de Déu patrona de la ciutat. Aquesta tindrà lloc el primer dissabte de maig amb duració de dos dies. Enguany serà el pròxim 6 i 7 de maig. Així, Morella ja està treballant per a tindre enllestit tot el necessari per a la Rogativa. “Els dispositius de seguretat, sanitat i el recorregut de la marxa han d’estar ben preparats per a que aquesta tradició de la que participen molts de morellans, morellanes i visitants es desenvolupi de la millor forma possible” ha destacat Rhamsés.

Finalment, cal recalcar que l’ajuntament de Morella recolza aquesta tradició ajudant al manteniment dels ‘Rotllos i Primes’ del terme. Després de Sant Marc, els propers vots d’aquest calendari seran a Sant Pere dels Llivis, Sant Pere d’Herbeset, Apòstols de la Llécua, Santa Creu de Font d’En Torres, Santa Creu de la Pobleta, Sant Isidre d’Herbeset, Santa Bàrbara de Regatxol, Sant Antoni de Morella la Vella i Sant Pere del Moll.