Morella comença la commemoració dels 750 anys del gòtic descobrint els secrets de la Basílica Arxiprestal

561
PUBLICITAT

-Nota de l’Ajuntament de Morella-

Morella commemora els 750 anys des de que començara a construir-se l’església. Aquest cap de setmana hi haurà moltes activitats, entre les quals destaca el campament medieval de diumenge

Morella ha començat la commemoració dels 750 anys de l’inici de la construcció de la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major, coneixent molts dels secrets ocults d’aquesta joia monumental. Dissabte passat, l’arquitecte de la Conselleria de Cultura, Arturo Zaragozà, el professor de la Universitat Politècnica de València, Rafael Marín, i el llicenciat en Belles Arts, Carlos Martínez, van explicar els treballs que estan duent a terme a l’església. Les activitats dels “750 anys del gòtic”, que és el nom que se li ha donat a aquesta commemoració, continuaran durant tot el pont de desembre. Entre aquestes, destaca el campament medieval que es realitzarà diumenge que ve. A més, hi haurà concerts, visites guiades, excursions, cinema …

La regidora de cultura, Rocio Querol, assenyala que “la Basílica Arxiprestal és una de les joies de la nostra ciutat i és l’emblema del gòtic a Morella, de manera que aquesta àmplia programació ens permet conèixer millor els secrets d’aquesta joia”. En aquest sentit, explica que “els estudis que està fent la Conselleria de Cultura i la Universitat Politècnica estan descobrint com es va construir la Basílica, el seu cor o la seva escala, que era un misteri, mitjançant l’ús de les noves tecnologies”.

Els investigadors han descobert que per a la construcció de l’escala del cor es van utilitzar materials metàl·lics a l’interior i una tècnica molt avançada per al seu temps. Els encarregats de la construcció de la Basílica Arxiprestal van exportar aquestes tècniques i coneixements a altres temples de gran rellevància, com la Catedral de València. Els investigadors han utilitzat tecnologia moderna per realitzar els estudis, com làser, georadars o càmeres fotogràfiques especials. També estan realitzant fotografies en alta resolució de xicotets racons que mai s’havien vist i que revelen treballs de pedra i marques extraordinàries.

Programació dels 750 anys del gòtic

L’agenda s’intensificarà aquest pont de desembre, amb la pujada vertical al castell i l’actuació infantil “Va de història … el gòtic a Morella”, que tindran lloc el dissabte dia 5. Un dia després, el protagonisme serà per al “Campament medieval”, amb tallers d’assetjament i defensa de ciutats a l’Edat Mitjana i de cal·ligrafia medieval. Dins d’aquest campament, hi haurà representacions, com les del vestuari del segle XIII, l’arquitectura gòtica, la noblesa medieval o les cases nobiliàries d’Aragó en el segle XIII i els furs de València. Diumenge, l’organista Arturo Barba protagonitzarà el concert “Entre tientos, danses, batalles i sonates … Música espanyola dels segles XVII i XVIII”.

El dilluns 7 de desembre, la guia Pepita Milián realitzarà la visita “750 anys de la construcció d’una joia del gòtic”. A més, entre els dies 5 i 8 d’aquest mes, a les 17 h, hi haurà visites guiades a la Basílica. Dimarts 8 s’ha organitzat una ruta senderista de 2 hores, per conèixer “L’aqüeducte de Morella”. A més, cal recordar que els divendres continua el cicle de cinema i les properes projeccions seran “El nom de la rosa” (4 de desembre), “Les grans catedrals” (11 de desembre) i “Els cavallers de la taula quadrada” (18 de desembre). La commemoració dels 750 anys del gòtic conclouran el dissabte 19 de desembre, amb l’actuació del cor dels alumnes de la Universitat per a Majors.

Cartell actes 750 anys (1) (1)