La Degolla

Morella ha celebrat esta vesprada La Degolla, dins de la festa del Corpus. En els seus inicis, La Degolla tenia com a missió anunciar la festa del dia següent i convidar a la participació a la processó general. Igual que el cercavila dels gegants, que desfila quan finalitza l’acte. La Degolla representa el misteri del Rei Herodes, amb la visita dels Reis Mags, la fugida a Egipte i la degollació dels Sants Innocents. Després dels diferents personatges, acompanyen la desfilada els gaiteros de Morella, que amenitzen aquest moment amb la seva música. És una representació improvisada, en la qual un bon nombre de xiquets vesteixen peces blanques i porten espases de fusta tenyides de vermell per tacar a la resta de participants, simbolitzant als soldats que intentaven decapitar el Messies, per ordre del rei Herodes. L’acte congrega un bon nombre de persones, que es diverteixen veient com els xiquets acaben amb les seves peces totalment vermelles.

La Degolla
La Degolla

-Obra de teatre
En la jornada d’ahir, el protagonisme va ser per al grup de teatre, format per una dotzena de veïns. L’any passat, aquests es van iniciar en el món teatral, amb la interpretació de “Els majorals del Corpus”. Aquest any, l’obra ha estat “Quant tant munta, munta tant, la dona fa al marit un sant”, que s’ambienta a mitjans del segle XX, una setmana després del Sexenni i narra l’arribada del turisme a Morella, la importància del patrimoni i de la indústria tèxtil. De nou, el teatre va ser solidari i la recaptació es destinarà als afectats pel terratrèmol del Nepal.

-Processó General
Cal recordar que l’acte central del Corpus Christi de Morella és el diumenge, amb la Processó General. En ella, desfilen més de 150 elements bíblics, que doten a la processó d’una gran singularitat i simbolisme. En total, més de 300 persones intervenen en aquest acte, a més dels centenars de veïns que contemplen la processó.
La celebració del Corpus Christi data de 1358 a Morella i, va començar com un motiu d’exaltació al Santíssim i com una forma didàctica de reconéixer els personatges bíblics. Morella va adoptar la forma de celebració i els elements típics del Corpus que se celebrava a València i la immensa majoria dels que desfilen avui en dia, provenen d’aquella època.