Imatge de la celebració de Sant Antoni a Morella
Imatge de la celebració de Sant Antoni a Morella

-Els majorals han adaptat les activitats i representacions a l’abundant neu que queda pels carrers de Morella
-La representació de la Vida del Sant i l’encesa de la barraca encetaran el Sant Antoni a la plaça de l’església

Morella celebra el seu Sant Antoni aquest cap de setmana. Des d’avui, fins al diumenge les diferents representacions, processons i actes característics de la festivitat estaran presents a la ciutat emmurallada. Aquesta tradicional festa es va veure obligada a ajornar la celebració degut a la forta nevada que va caure a Morella l’anterior cap de setmana. D’aquesta manera, els majorals, de Morella a Cavall, van posposar la representació de la Vida del Sant, l’encesa de la barraca, el contrabando, el mondongo, la sembrà i la llaurà, entre d’altres, a les dates del 27 al 29 de gener.

Com tot estava previst per a la setmana passada, els majorals de Sant Antoni i l’ajuntament s’han coordinat per a posposar la festa i adaptar-la a les condicions que la climatologia permet. Així, la regidora de Festes, Rocío Querol, “agraïa als majorals de Morella a Cavall aquesta feina extra de reorganitzar alguns dels actes”. A més, “com que la neu i el gel encara perduren als carrers i a les explotacions ramaderes, la participació d’animals es veurà reduïda”.

La barraca està preparada a la plaça de l’església des de fa una setmana. D’aquesta manera, els majorals s’encarregaran de muntar-la aquest matí i es seguirà el calendari habitual. A les 20.00 hores es representa la Vida del Sant, íntegrament davant de l’església de Santa Maria la Major. Després, Santantonà amb els Dimonis de Morella, la Cucafera i els Gaiteros. A continuació, se cremarà la barraca, hi haurà degustació de panoli i licors i, finalment, se cantaran les tradicionals ‘albaes’.

El dissabte és el dia més carregat de actes. La despertà, processó, missa, retaule i la benedicció dels animals pel matí i les representacions del Contrabando, la sembrà i la llaurà, l’acostera, el mondongo, el Tío de la Figueta i els parells des de les 16.30 hores. Per la nit, sopar de germanor a les 22.00 hores. Orquestra i disco mòbil a l’Espai Firal. Finalment, el diumenge missa en record a tots els confrares i majorals que ens han deixat.