Retaule del dia del Corpus-
Retaule del dia del Corpus-
Retaule del dia del Corpus-
Retaule del Corpus a Morella
Retaule del Corpus a Morella

-Nota de premsa-

Morella viu avui una nova edició d’una de les celebracions més tradicionals de la localitat, el Corpus Christi. Aquest any arriba a la 656ª edició, el que el converteix en un dels més antics de la Comunitat Valenciana, sent només tres anys posterior al de València. L’acte central d’aquesta festivitat és la processó general, que tindrà lloc aquesta vesprada. Aquest matí, ha tingut lloc la solemne Missa i el posterior retaule, amb els Gaiteros de Morella i l’Associació Musical Mestre Candel.

La Processó General d’aquesta vesprada reuneix més de 150 elements bíblics, que doten a aquest acte d’una gran singularitat i simbolisme. En total, més de 300 persones hi participen, a més dels centenars de veïns que contemplen la processó.

La celebració del Corpus Christi data de 1358 a Morella i va començar com un motiu d’exaltació al Santíssim i com una forma didàctica de reconèixer els personatges bíblics. Morella va adoptar la forma de celebració i els elements típics del Corpus que se celebrava a València i la immensa majoria dels que desfilen avui en dia, provenen d’aquella època. Entre ells, trobem les diferents peanyes, entre les quals destaquen la dels patrons de la ciutat, Sant Julià i Sant Vicent Ferrer. Els personatges bíblics constitueixen un dels elements més característics de la Processó General. Aquesta part de la desfilada processional és una dramatització de l’Antic i Nou Testament. Entre aquests elements, es pot trobar a Jacob i els seus dotze fills, els dotze apòstols, Moisès, Aaron, Melquisedech, l’Àngel Sant Rafael, l’Arca de l’Aliança, o els ancians de la Apocalipsi, entre molts altres. A la processó també participen els elements civils de la ciutat, com els gegants, el Àliga o els macers. Tanquen la desfilada, el Reverend Clergat i el Santíssim Sagrament sota pal·li, les autoritats i corporació municipal i l’Associació Musical Mestre Candel.