Morella, capital de les zones de muntanya 2019

507
Morella
Morella
PUBLICITAT

Morella serà la capital de les zones de muntanya espanyoles durant el 2019. Aquest és un projecte impulsat per l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, esMontañas, i recolzat per la Diputació de Castelló, la Generalitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis de Muntanya, el qual pretén donar visibilitat als problemes de les zones rurals com per exemple la despoblació, així com realitzar debats per abordar aquestos temes i realitzar activitats relacionades amb la muntanya. D’aquesta manera, la capital és l’encarregada de liderar aquestes iniciatives i establir un escenari físic des d’on estructurar el discurs i concentrar les reflexions de les zones rurals i de muntanya.

Aquest projecte s’iniciarà al 2019 i Morella serà la primera capital, ja que reuneix diferents característiques que la fan idònia per a aquesta tasca. Així, la seua situació geogràfica en un espai de la Comunitat Valenciana i prop d’altres comunitats com són Catalunya i Aragó i estar situada en una zona de l’interior on el despoblament rural és molt evident són les principals raons que fan que Morella encapçale aquest projecte, tal com es va aprovar a l’últim congrés d’esMontañas celebrat a la ciutat dels Ports.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “és una iniciativa molt important per al desenvolupament de les zones rurals i de muntanya, així com donar visibilitat als problemes que ens afecten i debatre sobre les possibles solucions que puguen haver-hi”. A més, l’edil ha explicat que “Morella assumeix aquest repte per a l’any que ve i concentrar els debats que es realitzaran durant tot l’any i altres activitats esportives o culturals relacionades amb la muntanya, de manera que Morella acollirà persones expertes en els debats i activitats, així com les iniciatives que sorgisquen durant les diferents jornades”. Ripollés ha afegit que “el projecte compta amb el suport de Madrid per desenvolupar la complicitat que ha d’existir entre les zones urbanes i rurals i pal·liar alguns dels principals problemes que tenim, com és la despoblació de les segones”. El president de l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya, Francisco Boya també ha expressat “que es tracta d’un projecte molt important per a donar visibilitat als problemes dels pobles d’interior i sumar esforços per a revertir la tendència al despoblament que patim”.

Cal explicar que Madrid recolza la iniciativa de la capitalitat de les zones de muntanya a Espanya com a ciutat amiga de la muntanya. Així, la principal ciutat del país té el paper de situar a les grans ciutats en aquest context i desenvolupar la complicitat entre el món urbà i rural. D’aquesta manera, Madrid també concentrarà algunes de les activitats del 2019 i serà l’escenari d’alguns debats i accions d’aquesta campanya.

Morella realitzarà sis jornades especials al voltant dels temes relacionats amb les muntanyes. A més, Morella realitza altres activitats relacionades i característiques de la muntanya com són les competicions esportives. Així, la cursa de BTT Mediterranean Xtrem té Morella com a escenari principal per al seu desenvolupament per l’orografia muntanyosa del terme municipal. Al 2019 també es realitzarà la primera edició de l’ultra trail per etapes Top Of The Rock des de Castelló fins a Morella. Finalment, tindrà lloc la II edició de l’Open de Boulder Urbà. Aquestes són les tres principals activitats esportives de muntanya a Morella durant el pròxim any.

Finalment, Morella compta amb diferents associacions que realitzen la seua activitat durant tot l’any a la localitat. Així, dins del projecte de la capital de les zones de muntanya també es busca implicar a les associacions i la col·laboració d’aquestes per a educar i conscienciar a la població sobre aquesta iniciativa.