Morella beneeix el panoli de Sant Antoni

448
Benedicció panoli Morella2
Benedicció panoli Morella2
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

-El darrer dels actes previs abans de la celebració de la Santantonada

La Ciutat de Morella du a terme avui dijous la benedicció del panoli de Sant Antoni, el darrer dels actes previs a la celebració de la Santantonada que començarà demà divendres a la nit. Amb la presència dels Majorals organitzadors de la festa, les autoritats i convidats dels organitzadors, s’ha procedit a la benedicció de les casquetes o ferradures amb confitura de carabassa, els rotllets i les coquetes de panoli, un dolç típic dels Sant Antonis d’arreu de la comarca dels Ports fet amb farina, oli, sucre i aiguardent, a més a més del farcit de confitura en algunes de les peces. L’acte ha tingut lloc a la Casa Confraria de la localitat.

Després de l’entrada de la Brosta el dissabte passat, les dos jornades dedicades pels Majorals a pastar l’esmentat panoli al forn i avui amb la benedicció del mateix, culminen els actes més íntims però entranyables per als seus protagonistes, la majoralia, que precedeixen al Sant Antoni morellà. Demà divendres, a la Plaça de Sant Miquel es procedirà a la construcció de la Barraca que cremarà per la nit una vegada conclosa la representació de la Vida del Sant que tindrà lloc a la porta dels Apòstols de l’Arxiprestal, a les 20h. de demà. Acabada la representació, Sant Antoni acompanyat de Morondo serà dut fins a la plaça de Sant Miquel pels dimonis i tota la cort infernal on seran simbòlicament cremats a la foguera que il·luminarà i calfarà la gelada nit morellana.

Els actes del divendres a la nit acabaran amb l’Estudiantina a la mitja nit i, posteriorment, les tradicionals ‘Albaes’. El dissabte al matí es celebrarà la Missa i Processó i, una vegada finalitzades, el Retaule de les Grupes i la Benedicció dels animals. Per al dissabte a la vesprada queda un dels actes més populars i esperats del Sant Antoni a Morella: la representació del Contrabando amb la llaurà i la sembrà, el mondongo, l’agostera i la Cucafera. Els actes estaran amenitzats per la Colla de Dolçainers, la Rondalla de Morella i l’Associació Musical Mestre Candel. Un sopar de germanor i un ball popular a l’Espai Firal posaran el punt i final als actes de dissabte.

Programació d’actes de Sant Antoni a Morella

El divendres, 17 de gener comença la jornada amb la vestida de la barraca a la plaça de Sant Miquel. A la vesprada, a les 20.00 hores comença la pujada dels diables de la maça i la Cucafera des de la Casa la Confraria fins a la plaça de l’església. A continuació es representa la Vida del Sant i Santantonà des de la plaça de l’església fins a Sant Miquel on tindrà lloc la Cremà de la barraca. Després, es podrà torrar carn a les brases de la barraca.

El dissabte és el dia que concentra més activitats del Sant Antoni. A partir de les 00.00 hores la tradicional Estudiantina amb la Rondalla de Morella i degustació del panoli i a les 02.00 hores, tradicionals albades pels carrers de la ciutat. A les 10.00 hores, despertà a càrrec dels Gaiteros de Morella. A les 10.30 hores, pujada del Sant des de la Confraria fins a la Basílica Arxiprestal. A les 11.00 hores, Missa baturra predicada per Mossèn José Ángel Pitarch. En finalitzar, Baixada del Sant i repartiment de panoli. A les 13.00 hores, retaule amb la participació de les Grupes i l’Associació Musical Mestre Candel i la benedicció dels animals. A les 16.30 hores, representació del Contrabando, la Sembrà i la Llaurà, la Gostera i el Mondongo. A la nit, sopar de germanor a l’Espai Firal amb orquestra i discomòbil.

El diumenge a les 11.30 hores, missa en honor als confrares i majorals que ens han deixat.

Benedicció del panoli a Morella