Morella aprovarà el Pla local de prevenció d’incendis forestals al ple municipal

499
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

Aquesta vesprada tindrà lloc un ple extraordinari per a tractar diversos temes urgents. Així, entre els diferents punts de l’ordre del dia, destaca l’aprovació del Pla local de prevenció d’incendis forestals de Morella. El document que el recull, fa una descripció sociològica i natural de les més de 33.000 hectàrees forestals del terme municipal i l’anàlisi de les infraestructures amb les quals conta el municipi en cas d’emergència. A més, es contemplen les principals causes d’incendis al territori on els llamps en provoquen el 84,5%.

El pla planteja diferents mesures per als pròxims 15 anys i un pressupost total d’1,5 milions d’euros i té l’objectiu de ser realista i que servisca tant a l’ajuntament com a la resta d’administracions. Aquest és obligatori i reflecteix actuacions sobre el territori i altres accions sobre la disminució de la propagació, entre altres. Tanmateix, es divideix en mesures d’àmbit normatiu i legal, de divulgació, comunicació i conscienciació i formació, conciliació i col·laboració, actuacions sobre causes estructurals, vigilància i dissuasió, dotació d’equips, eines i mitjans i les xarxes viàries, hídriques i àrees de tallafocs i tractaments sobre la vegetació.

El regidor de Desenvolupament Rural, Medi Ambient, Monts i Camins Públics, Joel Pascual, ha destacat que “El pla de prevenció d’incendis és producte d’un important treball de més de dos anys i ja iniciat per l’anterior regidor, Rafa Pallarés”. L’edil ha explicat que “al juliol de l’any 2019 ja es va aprovar un pla provisional i sobre el que s’ha treballat en tots els àmbits i configurar el pla que s’ha d’aprovar al ple d’avui”. Joel també ha comentat que “està pensat per als pròxims 15 anys amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, dels quals 100.000 són del pressupost municipal”.

La planificació i plantejament de les mesures han sorgit de l’anàlisi i diagnòstic municipal, però per a la seua execució és necessària la col·laboració i el suport pressupostar d’altres administracions com la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i de la Diputació de Castelló. “Els incendis forestals són un problema ambiental greu, complex i generalitzat en l’entorn mediterrani, però, en canvi, cal abordar-lo amb una visió local i concreta sobre el territori per a la seua resolució” ha conclòs Joel.

Ple extraordinari
Aquesta vesprada tindrà lloc un ple extraordinari al Saló de Plens de l’Ajuntament de Morella a les 19.00 hores. En aquest es tractaran, a més del Pla local de prevenció d’incendis forestals a Morella, es tractarà l’adhesió a l’Agència Valenciana de Protecció del Territori. També la modificació puntual del Pla General d’Ordenança Urbana 1-2018 Vega del Moll i l’adhesió a la redacció i supervisió del pla local de gestió de residus domèstics i assimilables per part de la Diputació de Castelló. Aquest últim és un pla obligatori  per a les poblacions i des de la diputació s’ofereix el servei de suport en la redacció dels plans als municipis de menys de 10.000 habitants.