Morella aprova el pressupost municipal de l’any 2021

208
Ple ordinari Morella

El capital total serà de 5.431.082 euros, un 0,77% menys que l’any anterior

L’Ajuntament de Morella ha aprovat el pressupost per a l’any 2021 amb nou vots a favor i dues abstencions. Aquest any tindrà una xifra molt similar al present any amb 5.431.082,36 euros, encara que suposa una disminució del 0,77%. Un pressupost que, tot i la reducció important d’alguns ingressos com taxes del castell o ocupació de via pública, aconsegueix majors ingressos provinents d’altres administracions i manté la congelació d’impostos i diverses bonificacions socials i per activitats.

Per a 2021, igual que en l’any que ara tanquem, a causa de la pandèmia s’ha hagut de reestructurar moltes partides, es preveuen importants despeses per continuar fent front a la situació sanitària i  social produïda per la Covid-19. D’igual manera es pretén continuar donant suport a les empreses i activitats de Morella, tant en la disminució i supressió d’algunes taxes com amb ajudes directes.

A la vegada també es preveuen possibles partides per poder recuperar l’agenda i calendari d’activitats anuals i del teixit associatiu,  si ens trobem durant el 2021 ja en l’eixida de la pandèmia que totes i tots desitgem. 

El regidor d’Hisenda, Joan Carles Marcobal, ha dit que «en este any 2020 hem fet tots els canvis que han sigut necessaris per a una situació que ningú del món estàvem preparats» i ha afegit que «per a l’any 2021 la prioritat és ben clara, donar suport a la gent per ajudar a eixir d’esta situació difícil i a la vegada amb millores i projectes per a Morella». Finalment, ha destacat que «tant de bo hàgem de fer canvis, però al revés que este any i que aquestos siguen per a recuperar les activitats». 

Daltra banda, el capítol d’inversions és el més important amb una xifra d’1.914.762,36 d’euros. Com ha explicat el regidor d’Hisenda, Joan Carles Marcobal, «unes inversions pensades per al futur social i econòmic de la ciutat, que a la vegada suposen dinamització econòmica i ocupació».

Entre aquests, cal destacar la continuació del Pla Edificant amb el projecte de millores i noves aules al col·legi amb una inversió per a 2021 superior a 1,2 milions, l’ampliació del Centre de Dia, la reurbanizació del carrer Zaporta, inversions per valor de 100.000 euros en les pedanies o l’inici de la rehabilitació de l’edifici Colomer Zurita, al que caldrà incloure, a més del ja pressupostat, l’ajuda de més de 500.000 euros provinent de l’1,5% cultural.

Els presents pressupostos contemplem la congelació de tots els impostos municipals i també es recorda el conjunt de bonificacions que hi ha referents a noves activitats, impostos de construcció, accessibilitat, gent gran, entre altres. Aquestes «en este any 2020, tot i la situació que estem vivint, han tingut una molt bona acollida», ha afegit l’edil.

Pel que fa al deute viu de l’Ajuntament de Morella, derivada de diversos préstecs, es preveu que passe de 937.474,74 euros a 1 de gener de 2021 a 651.095,42 euros a final d’any. 

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha volgut agrair «l’immens treball que estan fent totes les regidories en este any 2020 i el plantejament que hem fet per a l’any vinent, continuant recolzant al màxim als nostres veïns i veïnes enfront de la Covid-19» i ha destacat sobre els pressupostos que «són  també ambiciosos amb el futur de la nostra ciutat. 2021 ha de ser un any d’esperança i a més serem capaços d’engegar projectes tant il·lusionants per a tos i totes com el Colomer Zurita o la recta final del Port de Querol, així com diversos projectes privats que arribaran en els pròxims mesos».A més en este ple també s’han aprovat l’autorització ANMER del tractament de les dades cadastrals dels Bices, el reajustament de les anualitats del Pla Edificant i el Pla Municipal d’Igualtat. Finalment, l’alcalde ha acabat la sessió amb un missatge sobre la importància de seguir les mesures enfront de la Covid-19 i desitjant «unes bones festes a tota Morella».