Mollà definirà amb el sector agrari, a través de taules tècniques i obertes a la participació, les necessitats i prioritats de la nova PAC

411
Agricultura subvenciona amb més de 12 milions d'euros inversions per a modernització i millora d'explotacions agràries
PUBLICITAT
  • La consellera compareix a petició pròpia i avança el calendari de trobades programades per a encarar la reforma de la Politica Agrària Comuna, així com la presència a Madrid i Brussel·les per a traslladar les seues demandes

Planificació, diàleg i presència són les tres estratègies sobre les quals treballa la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per a encarar la reforma de la nova Política Agrària Comuna (PAC), segons ha explicat aquest dijous la consellera Mireia Mollà en una compareixença a petició pròpia en la comissió d’Agricultura de les Corts Valencianes.

Dins de la planificació destaca el calendari posat en marxa, que compleix amb els objectius de la “PAC a debat”, fixats en l’últim i recent seminari del Consell. El debat s’articula al voltant de dues taules: una tècnica, que es reunirà periòdicament i que començarà el pròxim 15 de març, i una altra amb la participació del sector productiu, que es constituirà el dimecres 11 març.

L’agenda, que la consellera ha avançat “intensa” en els pròxims mesos, constata la planificació de la Conselleria davant una nova PAC que “ha de recuperar la preferència comunitària i atendre les particularitats del camp mediterrani”, segons Mollà.

Les taules es configuren per a afavorir el diàleg i comptaran amb el sector de la producció agrària, així com amb altres agents implicats dins dels desafiaments climàtics, mediambientals, de modernització o de foment del teixit socioeconòmic de la zona rural que contemplarà la PAC 2020-2027.

“L’objectiu és definir amb el sector, en funció de les seues demandes i atenent els seus interessos, les necessitats i prioritats que traslladarem al Ministeri perquè les incloga en el Pla Estratègic estatal per a la futura PAC”, ha argumentat Mollà, que ha destacat el paper fonamental de l’Administració autonòmica per a dotar al document d’un contingut que responga als desafiaments de la producció agrària de la Comunitat.

La posició valenciana s’elevarà en el Ministeri però també a Brussel·les, on la Conselleria ja ha tornat a l’Assemblea de les Regions Hortofructícoles Europees (AREFHL) i teixirà aliances amb altres territoris en defensa d’una PAC que tinga en compte les característiques de l’agricultura mediterrània.

“El treball d’influència ha de començar per assenyalar alguns trets de l’agricultura valenciana”, ha assenyalat la consellera, qui ha destacat la prevalença de la producció vegetal, de la qual el 80% es correspon a fruites i verdures, l’atomització de les explotacions i l’amenaça fitosanitària derivada dels acords comercials amb tercers països, “amb especial incidència per al nostre sector citrícola”.

“Europa ha de pronunciar-se sobre si volem tornar sobre les bases de la seguretat alimentària, la qualitat, la rendibilitat o no”, ha subratllat en referència als tractats comercials i a les eines de la PAC per als joves agricultors.

Davant una política actual orientada al benefici de l’agricultura continental, Mollà ha afirmat que existeix “un marge de millora sobre la PAC actual”.