Moliner: “Les cooperatives del segle XXI són el millor remei contra la despoblació rural”

662
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

El president provincial ha posat en valor la importància de les cooperatives en el teixit social i econòmic dels pobles
“El cooperativisme és imprescindible per reforçar Repoblem i per al manteniment del món rural castellonenc”

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha volgut aprofitar la seva participació en la inauguració de la jornada commemorativa del Dia Mundial del Cooperativisme per definir a les cooperatives com una de les millors aliades dins el gran eix estratègic de la Diputació que és la consolidació del món rural castellonenc després d’assegurar que “les cooperatives del segle XXI són el millor remei contra la despoblació compartint el nostre afany de mantenir vius els pobles, defensar els nostres productes autòctons i generar noves oportunitats per als castellonencs”.

No en va, el president provincial ha destacat com la Comunitat Valenciana, i en particular Castelló, “és una terra amb una forta tradició cooperativista pel nostre arrelament rural i agrícola. El cooperativisme té un gran pes en el teixit social, econòmic i cultural del nostre territori ja que comptem amb 119 cooperatives agroalimentàries, gairebé el 34% del total autonòmic, que donen feina a més de 7.000 persones “.

És per això que Moliner no ha dubtat a considerar d’imprescindible al cooperativisme “dins de la campanya Repoblem impulsada per la Diputació a l’hora d’omplir de vida el nostre món rural i que cap poble es quede enrere per falta d’oportunitats” fins al punt en el que “en molts pobles la Cooperativa segueix sent el motor principal de la vida econòmica i social municipal, girant entorn a ella la feina, les festes, les tradicions o les obres socials i culturals”.

Referent a això, el president de la Diputació ha incidit en com les cooperatives “juguen un paper protagonista en els municipis de les zones rurals de la província. Contribuint al manteniment del món rural, sumant valor afegit i garantia de qualitat als productes, afavorint la professionalització i competitivitat dels sectors i, sobretot, garantint les mateixes oportunitats a tots els socis, assegurant que ningú es quedi enrere, com bé resa el lema d’aquesta jornada i que pugui treure un projecte empresarial i personal “.

I és que tal com ha subratllat Moliner, “la implicació de les cooperatives amb aquest territori, sempre vetllant per millorar els nostres pobles i la vida de la nostra gent, ha estat total i potser aquesta siga una de les claus del progrés i desenvolupament d’aquesta terra “.

Reptes de futur per al cooperativisme

Tot això sense deixar de mirar cap al futur i “conscients que igual que les administracions, els nous temps exigeixen nous reptes a les cooperatives”. Així, Moliner ha assegurat que la modernització “és una eina clau per garantir la competitivitat empresarial i laboral”.

Tal com ja es va apuntar en el I Fòrum Contra la Despoblació Rural organitzat per la Diputació, “les noves tecnologies han arribat per fer-nos la vida més fàcil i no s’entén el mercat global sense elles. I l’empresa, administració o cooperativa que no sàpiga integrar la innovació de forma estructural perdrà tota la seva competitivitat en el curt termini i estarà condemnada al fracàs “.

En la mateixa línia, és imprescindible que les cooperatives, i les seves empreses, “s’adapten a les demandes del mercat mitjançant nous models de negoci, ampliant la seva xarxa de serveis o, entre altres possibilitats, incrementant la inversió en màrqueting i formació”.

Finalment, Moliner ha subratllat que si bé “Castelló és una terra amb una forta dependència del sector agroalimentari, estem creixent en altres sectors com el turístic o el tecnològic. La implantació del cooperativisme en aquests camps suposa una font d’oportunitats per a les zones rurals “.

No en va, tal com ha posat èmfasi el president de la Diputació, “en un poble és més fàcil que pervisqui un model de negoci cooperatiu. I amb ell, llocs de treball, i amb ocupacions gent, i amb gent es mantenen oberts els col·legis, els comerços i viva la història, cultura i tradicions “.