Moliner anuncia la celebració d’una cimera contra la despoblació rural a la III Cimera d’Alcaldes

110

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

 

El president de la Diputació fa una defensa del municipalisme davant els alcaldes de gairebé tots els ajuntaments de la província

Javier Moliner ha anunciat la celebració d’una cimera contra la despoblació rural amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i les oportunitats en els municipis de l’interior. Així ho ha anunciat el president de la Diputació de Castelló davant dels gairebé 130 alcaldes d’ajuntaments de tota la província que han participat en la III Cimera d’Alcaldes.

El president del Govern Provincial ha fet una encesa i ferma defensa del municipalisme i dels ajuntaments per ser l’administració més “transparent, pròxima, propera al territori ia la gent”, així com la necessitat d ‘ “una descentralització de competències i un millor finançament per als ajuntaments “. Moliner ha assegurat que treballarà tant a la Diputació, com a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, per avançar en este sentit.

I per aconseguir-ho, el president del Govern Provincial ha garantit que la Diputació serà el gran aliat dels ajuntaments després de convertir-se en els últims sis anys a “una Administració més moderna, oberta, participativa i útil, basada en el diàleg i el consens a l’ hora de gestionar i fer política activa. I avui, sis anys després d’aquella primera trobada, ens sentim orgullosos d’haver instaurat aquesta forma de fer política per arribar a acords beneficiosos per a tots els castellonencs”.

La millor demostració d’aquesta aposta pel municipalisme és que, com ha explicat el president del Govern Provincial, “fruit del diàleg i consens polític, vam aprovar per este 2017 el nou Pla Castelló 135, que suposa la major injecció de diners per als 135 ajuntaments, amb un increment pressupostari rècord de cinc milions d’euros respecte als POIS de 2016 i una inversió total de 12.340.000 euros per a obres, infraestructures i serveis en tots els racons de la província. El Pla Castelló 135 arriba perquè tot poble ha de tenir l’oportunitat de triar el seu projecte de futur”.

Moliner ha explicat que este Pla Castelló 135 “és la resposta a una demanda que es va plantejar entre els grups polítics aquí representats, es va debatre, es va consensuar i es va aprovar. Perquè entenem que els serveis, les infraestructures i les oportunitats han de ser igual per a tots”.

Quatre eixos estratègics per a un projecte polític

A la Cimera d’Alcaldes, el president provincial ha argumentat que “tenim un model de Diputació i també un projecte polític, basat en els quatre eixos estratègics que marquen les prioritats d’aquesta institució i el rumb de tota una província”. Moliner ha assegurat que defensa “un projecte polític de Castelló i per a Castelló, que transcendeix les sigles partidistes i que només busca que en el futur aquí es pugui viure millor”.

En el seu relat, Moliner ha defensat els quatre eixos sobre els quals recauen els 131 milions d’euros del Pressupost 2017, que busquen, en primer lloc, liderar el desenvolupament econòmic dels nostres pobles i la creació d’ocupació. El segon eix és igualar les oportunitats en tots els racons d’aquesta terra; el tercer defensar Castelló; i l’últim eix és millorar l’eficiència, l’eficàcia i la transparència d’aquesta institució al servei d’una província que se sent protagonista.

Els reptes de l’ocupació, la despoblació i les infraestructures

“Est eés el nostre projecte polític. Deixem de banda altres formes de fer polítiques i seguim pel camí que hem triat perquè cada vegada passen més coses bones a Castelló i ens sentim més orgullosos de pertànyer a aquesta terra. Volem pujar el nivell de la marca Castelló, posicionar on mereix, guanyar en oportunitats. Per això no ens pot tremolar el pols a l’hora d’abordar alguns reptes de província que hem d’abordar junts si volem deixar un Castelló millor a les generacions futures “, ha explicat Moliner davant tots els alcaldes i representants de tots els municipis de la província.

“El primer d’ells, i el més prioritari, és el repte econòmic: l’ocupació. És cert que des de l’última Cimera la taxa d’atur ha passat del 24 al 17%, tenim 1.200 empreses més que la província, la província rep un 40% més de turistes estrangers i la balança comercial de la província ha aconseguit un superàvit de 2.866 milions d’euros, en contrast amb els 18.000 milions de dèficit de l’economia espanyola”.

“Però no ens conformem. Volem anar a més, a més llocs de treball i de més qualitat, per tres vies: Oferint tots el nostre suport institucional a aquelles empreses que aposten per Castelló i generen ocupació; Invertint en polítiques de foment de l’ocupació, reinserció laboral i consolidació empresarial, destacant la creació de l’agència de col·locació amb més de 800 ofertes de feina gestionades ja; I, finalment, provocant el talent de la nostra gent, premiant la cultura de l’esforç, la valentia de qui decideix emprendre i invertir a Castelló. Necessitem menys traves administratives i més bones idees”.

El món rural, en l’eix del discurs

“El segon repte a què s’enfronta aquesta terra, i em consta que compartim la preocupació amb altres grups polítics, és el sociodemogràfic: la despoblació. Per això vam posar en marxa la major inversió de la història d’aquesta institució per consolidar la població rural a la província mitjançant el programa Repoblem. Parlem en total de 30 milions d’euros, que representen un 21% del pressupost total, destinats a projectes per al desenvolupament territorial de la província i frenar la despoblació a l’interior”.

Es tracta d’un problema que la Diputació ataca a través de tres fronts: amb incentius a la natalitat, mitjançant ajudes per naixement o adopció per a les famílies que resideixin en municipis menors de 1.000 habitants; millorant la qualitat de vida en els pobles d’interior, mitjançant infraestructures i serveis com la xarxa d’unitats respira, arribant a 33 centres aquest any, la teleajuda, l’Escola Matinera, el bibliobús, la xarxa de 50 ecoparcs, el programa Salut a Poble o les beques a informadors turístics ia joves estudiants; i fomentant les oportunitats laborals a través de tota l’activitat dels Centres CEDES per a la formació i l’ocupació, amb més de 300 accions i 6.000 beneficiaris a l’any.

“Creiem en els nostres pobles i els defensarem a ultrança perquè els qui triïn viure en ells no es quedin enrere. Però no volem ni podem quedar-nos aquí, volem seguir millorant, escoltant als nostres petits pobles i tirant endavant noves propostes, per això anunci una Cimera contra la Despoblació Rural per als pròxims mesos “, ha anunciat Moliner.

Però, a més, el president de la Diputació ha assegurat que cal abordar el repte estructural de les infraestructures. “Les necessitem per convertir-nos en província millor connectada per terra, mar i aire; més forta i competitiva per treure el màxim potencial als nostres sectors productors; atreure noves inversions i generar nous llocs de treball. Tots a una, institucions, partits polítics, empresaris i societat, perquè aquí no hi caben diferències de cap tipus, hem d’elevar la veu davant del Govern Central ia la Generalitat per defensar els interessos de Castelló, que són els de tots els que estem aquí i dels pobles que representem”.

Descentralització de competències i un millor finançament municipal

Moliner ha volgut agrair la feina que fan els alcaldes com a màxims representants municipals, perquè els ajuntaments són la baula més important de l’Administració. “Crec en una Administració transparent, pròxima, propera al territori i la gent. En aquest Govern teniu un fidel aliat a l’hora de fer valer el que ens ha demostrat el sentit comú i l’experiència: la descentralització de competències i un millor finançament per als ajuntaments “, ha recalcat Moliner a tots els alcaldes.

Així, ha defensat que “ha arribat el moment d’una administració, una competència. I acabar amb les competències impròpies que exerciu els ajuntaments sent responsabilitat de les comunitats autònomes, com ara els serveis socials o el manteniment de col·legis o consultoris. Ingressant zero per això, asfixia els municipis amb una despesa extra d’uns 10.000 milions d’euros”.

Moliner atén un total de 18 preguntes i propostes dels alcaldes

Javier Moliner, a més, ha atès i contestat a totes les preguntes i propostes que han plantejat un total de 18 alcaldes de tota la província, entre els quals estaven Sogorb, Vinaròs, Sant Mateu, Argelita, Sant Rafael, Morella o la Vall d’Alba , entre d’altres. En total, cinc qüestions les han plantejat alcaldes del PP i les altres 13 les han exposat alcaldes pertanyents a altres forces polítiques.