Moció de PSPV-PSOE i Compromís per a facilitar el retorn de les restes de castellonencs enterrats al ‘Valle de los Caídos’

50
Presentació dels pressupostos 2020 de la Diputació de Castelló
Presentació dels pressupostos 2020 de la Diputació de Castelló

Nota de premsa de la Diputació de Castelló

-Els socis de govern de la Diputació del canvi defensen la realització d’un estudi detallat perquè les famílies que ho desitgen puguen reclamar el trasllat

Els grups de PSPV-PSOE i Compromís han presentat una moció conjunta per al pròxim ple de la Diputació en la qual se sol·licita que la institució provincial reclame el retorn de les restes mortals dels castellonencs que es troben al ‘Valle de los Caídos’, en el cas que els seus familiars així ho reclamen.

La moció recull que prèviament la pròpia Diputació realitzarà un estudi detallat sobre les restes de les persones que van ser traslladades al al mausoleu franquista des de la província de Castelló i la possible identitat d’aquests, per a fer-lo públic i perquè els familiars dels afectats puguen tindre accés a aquesta informació.
També s’insta al Govern d’Espanya i a Patrimoni Nacional al fet que faciliten el retorn a la província de Castelló de totes les restes que siguen reclamats per les seues famílies.

El portaveu del Grup Socialista, Santi Pérez, considera que “aquesta és una moció necessària perquè la Diputació de Castelló ha estat massa anys donant l’esquena a les víctimes del franquisme i cal passar a l’acció, dignificant la memòria de totes aquelles persones que a causa de l’odi i el feixisme van morir de manera injusta, cruel i prematura”. Sobre aquest tema, ha recordat que per al president Martí “l’impuls de polítiques relacionades amb la memòria històrica és una de les seues prioritats”.

Per part seua, el portaveu del grup Compromís, Ignasi Garcia, ha expressat que “és hora de reconéixer i restituir la dignitat de les víctimes de la dictadura per a poder aconseguir per fi una normalitat democràtica”. Segons ha dit, la Diputació de Castelló té l’obligació institucional de col·laborar amb les famílies de les 1.772 persones de les comarques de Castelló, les restes de les quals romanen enterrats en el mausoleu feixista». Per això, ha dit, “la institució recolzarà als pobles el procés de retorn de les víctimes del franquisme als seus llocs d’origen”.