Mirant a l’Alt Maestrat des d’Ares

978
Mirant a l’Alt Maestrat des d’Ares
Mirant a l’Alt Maestrat des d’Ares
PUBLICITAT

Parada obligatòria en la comarca de l’Alt Maestrat a Castelló és d’Ares del Maestrat. Amb un gran patrimoni cultural i natural el primer que ens trobem són unes belles vistes de tot el terme, ja que aquesta bella localitat castellonenca es troba als peus de la Mola d’Ares però ni més ni menys que a 1.195 metres d’altura.

A Ares del Maestrat trobem un dels enclavaments prehistòrics més importants a nivell internacional. La Cova Remígia en el Barranc de la Gasulla conté més de 750 pintures d’art rupestre que, sent trobades de forma fortuïta durant una cacera en 1934, són un dels punts de referència per als amants de la història i l’arqueologia. Declarades des de 1998 com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO són imprescindibles en qualsevol visita a Ares i l’Alt Maestrat. Dins de la pedra, pintades acuradament fa 7.000 anys, els visitants es troben amb escenes de caça que representen com era la vida dels nostres avantpassats.

Criden especialment l’atenció la imatge d’un bou ferit que persegueix a un caçador i les escenes del que s’intueix eren ritus d’iniciació en la tribu. Tampoc pots haver vist aquestes majestuoses pintures i no haver notat una escena diferent, amb un toc més macabre si es vol dir així, en la qual un personatge està sent executat per part d’un escamot d’arquers. Hauria comès un gran crim? Era membre d’un poblat enemic? Preguntes sense resposta, escenes fascinants i un paisatge increïble és el que un es troba en visitar el Barranc de la Gasulla. I, com pot dir-se, tot té solució. La nostra imaginació pot donar-nos resposta a aquestes preguntes i podem crear històries fantàstiques amb el que representen, o deixen de representar, les pintures gravades en la roca. Visitar Ares del Maestrat, el Barranc de la Gasulla i la Cova Remígia per a poder gaudir d’un trosset de la nostra història i patrimoni al mateix temps que deixem volar la nostra imaginació.

Però bé, el viatge no acaba ací. Ares del Maestrat és un xicotet raconet en el Maestrat castellonenc ple d’història i amb racons que omplin vages per on vages.
Tornant al casc urbà i, deixant momentàniament de costat la bellesa natural del municipi, ens trobem bells edificis amb més de vuit segles d’antiguitat. En el cim de la Mola que presideix la localitat es troben les ruïnes de l’antic castell. Entre elles s’han trobats restes de jaciments ibers i diversos llenços de la muralla àrab que envoltava al municipi en l’Edat Mitjana.

Una mica més a baix, entrant de ple en l’actual traçat urbà d’Ares del Maestrat ens trobem amb l’església parroquial que, encara que haja patit algunes remodelacions i canvis amb el pas dels anys, encara conserva la façana d’estil barroc del segle XVIII. Com a curiositat, ja que és quasi el primer en el que un es fixa quan ho veu, és que a diferència del que ocorre normalment, la torre del campanar de l’església d’Ares del Maestrat té una altura inferior a la resta de l’edifici. El motiu? Aquesta estructura pertany a l’església primitiva del poble i no a l’actual edifici sant.

El següent punt de visita obligada per a qualsevol turista és la plaça major. Aquesta localització suposa el centre de l’activitat diària dels veïns i ens acosta a altres edificis de segles passats. Els Porxos, l’antiga llotja, en la qual es passa de l’estil barroc de l’església a un bell estil gòtic-mudèjar en els seus arcs i l’antiga presó datada en el segle XIII són perfectes per a completar el nostre àlbum del viatger.

Per cert, ja que estem de ple dins del casc urbà no pot faltar una parada en algun dels restaurants o bars per a degustar els exquisits plats elaborats amb formatge tendre, tòfona o be. Una vegada amb l’estómac ple és el moment de seguir el nostre camí.

Sense abandonar el municipi ens endinsem en la roca, més concretament en la cova que la creua de banda a banda i que en estos moments és un museu que recorre la història de la localitat, començant per la prehistòria i passant per la Guerra de Successió o les Guerres Carlistes.

Abans de donar per acabat el nostre viatge per Ares del Maestrat ens queden tres parades. Fem una passejada pel Barranc dels Molins, declarat Bé d’Interès Cultural, on contemplem cinc molins d’aigua que daten dels segles XVII i XVIII. Aquests aprofitaven l’aigua, que passava d’un molí a un altre, aprofitant amb cura cada gota, des del barranc fins a la Rambla Carbonera. Actualment l’últim dels molins, el Sol de la Costa, s’ha convertit en Centre d’Interpretació i, en ell, s’ensenya com funcionaven els molins fariners i la seua gran importància en Ares.

Ara és el moment de visitar la Nevera Medieval en la Font dels Regatxols. Aquest emplaçament era de vital importància per als antics pobladors d’Ares ja que, en ell, emmagatzemaven neu compactada amb palla que després distribuïen per la comarca com a mitjà per a conservar els aliments o medicines.

Encara ens queda visitar un dels pocs boscos mediterranis que queden intactes i que han sobreviscut al pas del temps i la desforestació. El Barranc dels Horts, pertanyent a la Fundació Caixa Castelló, i que encara avui conserva l’esplendor dels boscos de grans carrasques i roures.

Ara ja si, s’ha acabat el nostre viatge per Ares del Maestrat. Però no sense abans esmentar una última ruta, diferent a les anteriors, coneguda com la Ruta dels Pastors. En ella, es conserva l’essència i la tradició de les rutes transhumants que parteixen del Maestrazgo de Terol per a arribar al Mediterrani.

AIXÍ ES ARES DEL MAESTRAT

El Barranc dels Horts, que actualment pertany a la Fundació Caixa Castelló, manté intacte l’esplendor dels boscos de carrasques i roures mediterranis

 

Barranc dels Horts

La Nevera Medieval mostra al visitant com guardaven els antics pobladors d’Ares la neu per a poder conservar aliments i medicines durant tot l’any

Nevera Medieval

 

Les pintures rupestres de la Cova Remígia en el Barranc de la Gasulla van ser declarades en 1998 Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO

 

Pinturas rupestres Cueva Remígia

 

El Barranc dels Molins, declarat Bé d’Interès Cultural, mostra cinc molins fariners dels segles XVII i XVIII. El Sol de la Costa, s’ha convertit en Centre d’Interpretació

Barranc dels Molins

 

La Ruta dels Pastors i l’entorn natural d’Ares del Maestrat són ideals per a un dia de camp entre la natura

 

Ruta de los Pastores y naturaleza