Més de 300 llauradors i ramaders protesten davant la Conselleria d’Agricultura per a criticar la falta d’ajudes

72
protesta conselleria agricultura
PUBLICITAT

Les persones concentrades llancen bitllets simbòlics de 500 euros amb la figura del conseller Aguirre davant les nombroses ajudes pendents de publicar i concedir

Més de 300 llaurados i ramaders de les principals organitzacions agràries de la Comunitat Valenciana, La Unió Llauradora i Ramadera, la Asociación Valenciana de Agricultores (AVA-ASAJA) i CCPV-COAG s’han concentrat hui davant les portes de la Conselleria d’Agricultura a València per a exigir una gestió més àgil i eficaç “perquè aquest primer any de legislatura de l’equip de Conselleria dirigit per Vox s’ha basat en bones paraules, però amb pocs fets i realitats”.

Els llauradors i ramaders, procedents de les tres províncies de la Comunitat Valenciana, han anat concentrant-se davant les instal·lacions de la Conselleria d’Agricultura, on s’ha realitzat el llançament simbòlic de més de 1.000 bitllets amb la figura del conseller José Luis Aguirre, per a reclamar la publicació i concessió de nombroses ajudes pendents, algunes d’elles fins i tot amb dotació pressupostària des de fa temps.

El secretari general de La Unió, Carles Peris; el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, i el secretari general de CCPV-COAG, Luis Fernando García, han registrat en la Conselleria la taula reivindicativa, davant l’absència del conseller que es trobava a Alacant.

Les organitzacions agràries consideren que la Conselleria d’Agricultura és en aquests moments un organisme “ineficaç, ineficient i irrellevant en el conjunt de la Generalitat” i advoquen per un “major suport i una millor gestió perquè el sector agrari i el món rural de la Comunitat Valenciana requereixen unes polítiques i un recolzament econòmic que li faça eixir de la crisi a la major part de cultius i sectors ramaders”.

Reclamen així mesures urgents per a mitigar els efectes de la sequera i l’establiment d’una línia d’ajudes per a compensar la pèrdua de rendiments en els sectors més afectats com la vinya, raïm de taula, olivar, fruita seca, fruites d’os, cereal, ramaderia extensiva i apicultura; així com per a les entitats de reg per l’augment del cost energètic.

En el cas de la vinya i l’olivar, de gran importància en la Comunitat Valenciana, els seus productors a més han sigut exclosos de totes les línies d’ajudes malgrat patir també conseqüències negatives com la guerra a Ucraïna. Els productors de cireres continuen esperant la convocatòria de les ajudes promeses fa ja un any. Els de llima i cebes necessiten ajudes excepcionals per a pal·liar les greus pèrdues de mercat patides en aquesta campanya. Els productors de cítrics, en un context de retrocés del consum en les llars, s’han quedat sense campanya de promoció en retirar-se la partida pressupostària establida per l’anterior Govern del Botànic.

Quant als sectors ramaders, els productors de boví segueixen sense ajudes, tal com sí han establit altres comunitats autònomes, malgrat la mort de caps de bestiar per la malaltia de la EHE. Els ramaders en extensiu d’algunes zones més afectades per la sequera necessiten un mecanisme per a disposar de manera gratuïta aigua i alimentació per al bestiar. Els apicultors demanden una línia d’ajudes per a compensar les pèrdues per atacs o mesures de control de la Vespa velutina i l’Abellerol, per la competència deslleial de les importacions, així com també mesures definitives per a acabar amb la ‘pinyolà’.

Sobre les cremes agrícoles, les dues organitzacions demanen una revisió de la normativa amb l’obertura d’un període excepcional, amb garanties de seguretat, per a gestionar les restes agrícoles existents actualment en les parcel·les. De la fauna silvestre, amb una sobrepoblació descontrolada, reclamen accions efectives i la publicació d’una línia d’ajudes, ja dotada en els pressupostos, per a compensar els danys que les diferents espècies estan provocant en les explotacions agràries.

Altres assumptes que reivindiquen són en la posada en marxa per la Generalitat d’inspeccions d’ofici contra els operadors comercials i les cadenes de distribució per abusos i contractes amb preus per davall dels costos mitjans de producció, així com una intensificació de les inspeccions sobre l’etiquetatge de l’arròs i la mel. També desitgen un impuls de la Llei d’Estructures Agràries de la Comunitat Valenciana o la reducció de la burocràcia en tots els tràmits relacionats amb l’activitat agrària, entre altres coses.