Més de 2.000 persones participen en activitats d’educació ambiental al parc natural del Penyagolosa en el segon semestre de 2018

592
PUBLICITAT

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvalupament Rural, Elena Cebrián, ha explicat que entre juny i desembre de 2018 en matèria d’educació ambiental al parc natural del Penyagolosa s’ha atés a més de 2.000 persones, realitzat nou activitats de cap de setmana per al públic en general, amb 195 participants de xarrades, exposicions, i ascensió al seu cim més elevat, la més alta i emblemàtica de la Comunitat Valenciana. 

Durant una intervenció en Les Corts, Elena Cebrián ha assenyalat aquest dimecres que, després de la compra per part de la Generalitat Valenciana d’unes parcel·les a l’entorn del pic Penyagolosa, materialitzada al desembre de 2018, “el Govern del Botànic garanteix la seua protecció efectiva i és ara de tots”. En certa mesura, ha apuntat, “el Penyagolosa representa el renaixement (o revaloració) del nostre territori”. 

Cebrián, que ha fet un repàs a les activitats realitzades per la Conselleria en 2018 respecte a aquest espai natural protegit, ha indicat que “tenim l’objectiu de recuperar la finca i conservar-la per les seues funcions ecològiques i socials, dins de la aposada del Consell per a recuperar el patrimoni natural, històric i cultural autòcton”. 

Prova d’això és que en l’últim semestre, gràcies a les brigades de conservació i manteniment, se ha reparat el camí i la senda del Pic de Penyagolosa, s’han reparat els xaragalls i retirat els arbres caiguts, especialment els que limitaven el pas per les sendes i les pistes. 

A més, s’ha adequat l’itinerari de la senda i s’ha construit una passarel·la, s’han realitzat treballs de recuperació d’hàbitats amb la brigada Natura 2000, així com de reparació i manteniment de tanques. 

De la mateixa manera, s’ha procedit al manteniment i desbrossament de l’arborètum; a la posada en marxa de un sistema de reg i la construcció d’una caseta de pedra per a albergar un depòsit de reg. 

També s’han fet reparacions elèctriques i manteniment del sistema elèctric de la Casa Forestal (motor, plaques solars, bateries,…) i s’ha construït una solera de formigó per a albergar un hacking d’observació d’ocells. I s’han fet treballs relacionats amb el projecte de reintroducció de la papallona apolo. 

Quant a activitats d’educació ambiental, entre juny i desembre de 2018, a més d’atendre a més de 2.000 persones, s’han realitzat activitats específiques per a grups escolars, en les quals han participat 229 xiquetes i xiquets. 

PRUG i PPIF 

Igualment, la Conselleria ha posat en marxa un procés de participació pública a Xodos, Vistabella i Villahermosa del Río per a iniciar la redacció i aprovació del Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) del parc natural, preparar una possible ampliació i millorar la seua gestió. 

Paral·lelament, Cebrián ha indicat que a causa de la inexistència d’un Pla de Prevenció d’Incendis del parc natural a l’inici de l’actual legislatura, la Conselleria va obrir un altre procés de participació pública, després del qual ja s’ha elaborat una proposta definitiva de pla, que va a avaluar la Comissió de Prevenció d’Incendis. Alhora, s’està elaborant el Document Inicial Estratègic que cal presentar per al procediment d’Avaluació Ambiental Estratègica de Plans i Programes.